niedziela, 3 marca 2013

Murzynek z Prince Polo

Idealny murzynek, który zawsze wychodzi! Bardzo prosty przepis, szybko się go przyrządza, pięknie ciacho wyrasta a smakuje naprawdę wyśmienicie. Zrobiłam go praktycznie na szybko do kawy, dodatkowo przyozdobiłam go kawałkami Prince Polo i goście byli zachwyceni. Murzynek świeżutki, pyszna polewa, do tego chrupkość kawałków wafelków = kompozycja idealna. Polecam, a zniknie w mig...


Składniki:


1 kostka masła (200 g)
1.5 szklanki cukru
0.5 szklanki mleka
5 łyżek kakao ciemnego
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
Opcjonalnie: 2 wafelki Prince Polo XXL
Opcjonalnie: parę kropel aromatu

Składniki na polewę kakaową:


0.5 kostki masła
3/4 szklanki cukru
3 łyżki kakao
2 łyżeczki wody


Sposób przygotowania:


W garnku roztopić masło, dodać cukier, kakao i mleko - wszystko mieszać do momentu aż cukier się roztopi i odstawić do ostygnięcia. Oddzielić żółtka od białek, a następnie białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Do przestudzonej masy kakaowej dodać żółtka, aromat oraz stopniowo przesiewać mąkę i proszek przy tym cały czas miksując. Na koniec do jednolicie połączonych składników dodać ubitą pianę z białek i delikatnie całość wymieszać. Ciasto przelewamy do blachy(40x25) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160st C przez około 40-45 minut. Na kilkanaście minut przed zakończeniem pieczenia się ciasta - przygotować polewę kakaową: do garnka wrzucić masło, cukier, kakao, wodę i na małym ogniu podgrzewać przez kilka minut cały czas mieszając. Gdy nasza polewa lekko zgęstnieje to znak, że można już polewać nią naszego murzynka. Ja dodatkowo wierzch posypałam kawałeczkami Prince Polo, dzięki temu ciasto było w ciekawy sposób chrupkie i przy tym uzyskało fajny efekt wizualny.


10 komentarzy:

  1. Rewelacyjna alternatywa dla tradycyjnego murzynka z wiśnami i czekoladą :) Brawo za pomysłowość

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepięknie. Bardzo apetyczny pomysł na dekorację!

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj zjadłoby się takiego. Wygląda pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmmmm rewelacja! zjadłabym cala blache!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. murzynka kocham miłością wielką, a w połączeniu z wafelkiem? to musi być coś!

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny pomysł jak unowocześnić znane od dawna ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zaciekawił mnie dodatek wafelków - sprawia, że zwykłe, tradycyjne ciasto nabiera zupełnie nowego charakteru :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Absolutnie prze-pyszne!
    Gustownie słodkie - miałam okazję próbować wypieku autorki:)

    OdpowiedzUsuń