wtorek, 14 maja 2013

Czekoladowy sernik z michałkami na kruchym spodzie

Co tu dużo pisać?! Po prostu mega czekoladowy sernik! Wyszedł mi idealnie, był wilgotny, puszysty i zwyczajnie pyszny. Całej rodzinie bardzo smakował, mąż powiedział: "smakuje jak michałek..." i niestety, ale szybko się skończył... taki był, taki dobry!

czekoladowy sernik z michałkami

Składniki:


300g herbatników kakaowych Petit Beurre
150g masła

0,8-1 kg zmielonego sera białego
1 szklanka cukru pudru
15 g cukru wanilinowego
3 jajka
4 łyżki kakao
1 budyń śmietankowy
3 łyżki śmietany 12%
1 tabliczka czekolady mlecznej
10-15 michałków

czekoladowy sernik z michałkami

Sposób przygotowania:


Rozpoczynamy od rozpuszczenia masła, następnie dobrze pokruszyć herbatniki przy użyciu blendera lub wałka. Do miski wrzucić rozdrobnione herbatniki, wlać masełko i dokładnie całość wymieszać. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, przełożyć masę z herbatników i rozłożyć ją równomiernie – mocno ubijając, można sobie pomów używając spodu szklanki. Dodatkowo warto uformować z tej masy brzegi na wysokość tortownicy, a następnie włożyć ją do lodówki na czas szykowania masy serowej. Do miski wrzucić ser, cukier puder, cukier wanilinowy, kakao – i wszystko wymiksować. Czekoladę i michałki rozpuścić na kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia. Do masy serowej dodać stopniowo jajka, cały czas ucierając, później wrzucić budyń w proszku, śmietankę i wreszcie czekoladę – wszystko połączyć na jednolita masę. Na herbatnikowy spód wylać naszą masę serowo – czekoladową i ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180st C przez około 50-60 minut. Pod koniec pieczenia, w ciasto wbić patyczek do szaszłyków i sprawdzić czy masa w środku jest już upieczona tj. gdy po wyjęciu patyczka nie ma śladu masy. Najlepiej zostawić go do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku, dzięki temu nasz sernik nie opadnie. Wierzch sernika można polać roztopioną czekoladą lub posypać startą czekoladą według upodobania.

czekoladowy sernik z michałkami

3 komentarze:

  1. Wyglada cudnie, bardzo delikatnie mimo calej tej czekoladowosci.

    OdpowiedzUsuń
  2. z jakim uprzedzeniem od dnia urodzin trzeba go robić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej dzień wcześniej jest go przygotować i dobrze jest go także zostawić na noc w lodówce

      Pozdrawiam :)

      Usuń