poniedziałek, 8 lipca 2013

Brownie z malinami pod mocno malinową pianką

Jak pomyślałam o czekoladowym cieście zobaczyłam je w myślach właśnie takie: z dużą ilością malin! Czekolada i maliny świetnie się razem komponują, a że sezon malinowy w pełni stąd mocno malinowo-czekoladowe ciasto. Brownie wyszedł bardzo wilgotny i oczywiście mocno czekoladowy. Malinowa pianka jest idealna: nadała ciastu lekkości i odrobiny kwaskowatości - wyszła bardzo orzeźwiająca. Ciasto pyszne i nie sposób się mu oprzeć. Polecam!

Brownie z malinami

Składniki:


1 kostka masła (200 g)
1.5 szklanki cukru
0.5 szklanki mleka
5 łyżek kakao ciemnego
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cukru wanilinowego
4 jajka
Dżem malinowy ok. 250g

Składniki na piankę:


600g śmietanki 30%
1 duży jogurt malinowy 400g
2 galaretki malinowe
ok. 200-250g świeżych malin
3 łyżki cukru pudu

Brownie z malinami

Sposób przygotowania:


W garnku roztopić masło, dodać cukier, kakao i mleko - wszystko mieszać do momentu aż cukier się roztopi i odstawić do ostygnięcia. Oddzielić żółtka od białek, a następnie białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Na kąpieli wodnej roztopić czekoladę. Do przestudzonej masy kakaowej dodać żółtka, aromat, przestudzoną czekoladę oraz stopniowo przesiewać mąkę i proszek przy tym cały czas miksując. Następnie do jednolicie połączonych składników dodać ubitą pianę z białek i delikatnie całość wymieszać. Na koniec do masy dodać dżem i dokładnie wymieszać. Ciasto przelewamy do blachy(40x25) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160st C przez około 40-45 minut. Wcześniej można przygotować galaretkę: w 500ml gorącej wody rozpuścić dwie galaretki, dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia a następnie włożyć ją do lodówki. Gdy już galaretką będzie dość mocno schłodzona ale jeszcze w stanie płynnym, do galaretki powoli wlewać jogurt i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji , a następnie włożyć na 10 minut do zamrażarki. W tym czasie ubić śmietanę na sztywno i dodać cukier puder. Do ubitej śmietany powoli przelewać masę jogurtową przy tym cały czas miksować. Na koniec do masy dodać rozdrobnione maliny i wymieszać. Na ostudzone ciasto przelać masę piankową i wsadzić ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.

Brownie z malinami

Brownie z malinami

Podobne posty:

6 komentarzy:

  1. Pyszności!!!! Mus malinowy delikatny jak chmurka, ciasto mięsiste, czekoladowe - ideał!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciacho wspaniałe ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak czekolada i maliny idealne połączenie, super ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm już pierwsze maliny są ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialne ciasto! Dziękuję! Słodkie czekoladowe ciasto + kwaskowata słodziusieńka lekka pianka doskonale się komponują. W wersji zimowej użyłam mrozonych truskawek zamiast malin. Na szczęście bez ujmy dla pierwotnych smakowych zamierzeń. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smaczne. Połączenie smaków idealne.

    OdpowiedzUsuń