czwartek, 4 lipca 2013

Pieczone udka z kurczaka w estragonie

Kurczaaaki! Są najlepsze gdy skórka jest chrupiąca i bardzo aromatyczna, a mięso do samej kości bielutkie! Danie proste do przygotowania, dość szybkie i co najważniejsze wychodzi smaczne.

Pieczone udka z kurczaka w estragonie

Składniki:


4 udka kurczaka
3 łyżki oliwy
Przyprawy: szczypta soli, pieprz czarny, słodka papryka, estragon otarty,
Opcjonalnie:szczypta mięty suszonej

Sposób przygotowania:


Udka z kurczaka dokładnie opłukać i osuszyć. Do szklanej miski wlać oliwę i dodać szczyptę soli, pieprzu czarnego, papryki słodkiej, pół płaskiej łyżeczki estragonu i dodatkowo szczyptę mięty suszonej – wszystko dokładnie wymieszać. Do miski z marynatą włożyć udka i dokładnie je natrzeć , a następnie odstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie na rozgrzanej patelni udka przez 3-5 minut podsmażyć z każdej strony. Podsmażone udka piec w rozgrzanym do 180st C piekarniku przez 35-40 minut. Można oczywiście udka zrobić wyłącznie na patelni, z tym, że należy podsmażać je na bardzo wolnym ogniu i przez dłuższy czas. (ok. 1h)

Pieczone udka z kurczaka w estragonie

Pieczone udka z kurczaka w estragonie

Podobne posty:

5 komentarzy:

  1. takiego kurczaka mogłabym polubić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają... niesamowicie

    OdpowiedzUsuń
  3. ale piękna skórka - taka złota i chrupiąca mmmm...

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam tą chrupiącą skórkę chociaż jest kaloryczna i ciężkostrawna. Kurczak i estragon to doskonałe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmniam dobere ja z zagranicy pychszene mucicie prubowac rozumiata

    OdpowiedzUsuń