środa, 17 lipca 2013

Zielone szparagi w szynce serrano

Szparagi można jeść na sposobów sto, a oto jeden z nich: lekko podgotowane, delikatnie przyprawione szparagi owinięte najlepszym przysmakiem prosto z Hiszpanii - jamonem serrano. Najlepiej gdy szparagi są świeże, w przeciwnym wypadku po ugotowaniu będą dość włókniste. Danie to jest proste w przygotowaniu, a efekt końcowy bardzo smaczny! Można w nie skomplikowany sposób przyrządzić bardzo wykwintne danie. Lo recomiendo a todos, que aman la cocina espanola! :)


Składniki:


500g zielonych  szparagów
10 plasterków szynki jamón serrano
(opcjonalnie: szynka szwarcwaldzka)
Przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz kolorowy, cukier


Sposób przygotowania:


Szparagi umyć, obrać dolną cześć tak do 1/3 wysokości i odciąć dolną zdrewniałą końcówkę. Do dużego garnka wlać 1-1,5 litra wody, dodać po pół łyżeczki soli oraz cukru i zagotować. Do gotującej się wody wrzucić przygotowane szparagi i gotować je przez około 4-5 minut, gdy już będą odrobinę miękkie odcedzić i wrzucić do miski z zimną wodą i lodem – chwilkę je tak blanszować. Następnie osuszyć i i po dwa szparagi owijać w plasterek jamona – poukładać wszystkie na blaszce, i na koniec delikatnie można popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem. Szparagi piec przez około 10-15 minut w temperaturze 200st C. Można je podawać również na zimno, pokrojone na mniejsze kawałki jako przekąska.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz