środa, 14 sierpnia 2013

Gofry z bitą śmietaną - wakacyjny smakołyk

Gofry idealnie chrupiące, pięknie wypieczone - wychodzą rewelacyjnie. Pyszne z odrobiną bitej śmietany i świeżymi owocami, z nutellą, powidłami czy z samym pudrem. Kojarzą mi się tak dobrze bo jest to przysmak, którym się zajadam będąc na wakacjach nad naszym polskim morzem. Polecam!


Gofry z bitą śmietaną

Składniki:


2,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 szklanka mleka
0,5 szklanki wody
0,5 szklanki oleju
2 łyżeczki pasty waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
sól

Gofry z bitą śmietaną

Sposób przyrządzenia:


Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, pastę, mleko, wodę, proszek i szczyptę soli – za pomocą miksera dobrze wszystko połączyć. Oddzielić żółtka od białek. W drugiej misce ubić żółtka z olejem, a następnie dodać o pozostałych składników i dokładnie wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Ubite białka dodać do masy i delikatnie dużą łyżką wymieszać aby masa była ładnie puszysta. Konsystencja otrzymanego ciasta musi być dość gęsta. Następnie rozgrzać dobrze gofrownicę i wlewać w odpowiednim tempie ciasto i piec około 2 minut. Gofry muszą mieć ładny, równomierny kolor.

Gofry z bitą śmietaną

Gofry z bitą śmietaną

3 komentarze:

  1. wow i po co nad morze jechać jak i można w domu zrobić pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne... Szkoda, że nie mam gofrownicy...

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu myślałam, że ja robię najlepsze gofry ale te zrobione wg Twojego przepisu okazały się "niebem w gębie", rewelacja. Mój mąż który od lat był wierny moim gofrom, tym razem stwierdził że Te są zdecydowanie lepsze !!! Super, dzięki za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń