wtorek, 24 września 2013

Ciasto z gruszkami i budyniem

Jesień przyszła jak co roku... troszkę za szybko, aura nie nastraja pozytywnie więc dlatego najlepszym sposobem na polepszenie humoru sobie i najbliższym jest kawałek pysznego ciasta. Ciasta z jesienną gruszką i chrupiącą kakaowo-waniliową posypką... Ciasto jest smaczne, bardzo proste do przygotowania i po prostu idealne do kawy. Sezon gruszkowy otwarty -a ciasto polecam!

Ciasto z gruszkami i budyniem

Składniki na ciasto:


1 kostka miękkiego masła (200 g)
600g mąki pszennej
1.5 szklanki cukru pudru
4 jajka
2 łyżki śmietanki 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego lub pasty waniliowej
2 łyżki kakao ciemnego (tylko na posypkę)

3 budynie waniliowe
1l mleka
2 łyżki cukru
1kg gruszek

Ciasto z gruszkami i budyniem

Sposób przygotowania:


Do miski wrzucić składniki na ciasto i wyrobić z nich ładne, jednolite, lśniące ciasto. Następnie ciasto podzielić na mniej więcej dwie równe części, i jedną część podzielić ponownie na pół i jedną część dobrze ugnieść z dodatkiem kakao. Tak podzielone ciasto włożyć do lodówki na około 30 minut. W tym czasie przygotować budyń: w garnku podgrzać 750ml mleka, a w pozostałej części rozpuścić budynie i cukier – użyć trochę mniej mleka niż zaleca się to na opakowaniach –następnie budyń lekko ostudzić. Gruszki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Na dno przygotowanej blachy (25x40,) wyłożyć większą część ciasta i przy pomocy gładkiej, okrągłej szklanki ciasto równomiernie rozprowadzić. Budyń wymieszać z gruszkami i całość przełożyć na ciasto. Na budyń zetrzeć na tarce lub układać kawałkami ciasto na posypkę. Ciacho piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180st C przez 40-45 minut. Po ostygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem.

Ciasto z gruszkami i budyniem

Podobne posty:

6 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne ciasto ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesiennie, pyycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. własnie jest w piekarniku. juz czuje jego przepyszny smak

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie bardzo dobre :-) Wczoraj upiekłam, dziś już marne resztki, czyli - zaakceptowane przez domowników :-)

    OdpowiedzUsuń