wtorek, 12 listopada 2013

Guacamole

A wszystko zaczęło się od jednego kęsa, którym poczęstował mnie kolega w pracy... kawałek pieczywa z salsą guacamole właśnie! Mhmm... zachwycił mnie jej smak. Jest to dip rodem z Meksyku, który jest pikantny, wyrazisty ale mimo to, smak ma dość zrównoważony, dzięki awokado. Przygotowanie takiego sosu nie jest skomplikowane i nie zajmuje dużo czasu. Jest to świetna propozycja na różnego rodzaju spotkania, imprezy czy zwyczajnie, po prostu, jako przekąska do piwa. Guacamole jest piekielnie dobre - ja polecam!


Składniki:


2 dojrzałe awokado
2 średnie pomidory
Sok z połowy limonki
0,5 średniej cebuli
0,5 papryczki chili
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1/3 pęczka świeżej kolendry
Przyprawy: sól, czarny pieprz i ok. 10 ziarenek kolendry


Sposób przygotowania:


Pomidory sparzyć, obrać, wydrążyć z nich gniazda nasienie, a następnie pokroić je w bardzo małą kosteczkę. Cebulę i papryczkę poszatkować na drobną kosteczkę. Świeża kolendrę poszatkować, zaś ziarna rozdrobnić na pył w moździerzu. Awokado(muszą być one miękkie ale sprężyste) przekroić na pół, wyciągnąć pestkę i łyżką wydrążyć miąższ, następnie przy pomocy widelca rozgnieść je według uznania – ja wolę jak są małe kawałki awokado. Do miski z rozdrobnionym awokado dorzucić pokrojone wcześniej składniki, przeciśnięty ząbek czosnku, dodać sok z limony, szczyptę soli, pieprz, oliwę i kolendrę – wszystko dobrze wymieszać i jeszcze raz delikatnie całość ugnieść widelcem. Salsę Guacamole najlepiej podawać z nachosami lub z bagietką podpieczoną na patelni - pycha

4 komentarze: