wtorek, 28 października 2014

Ciasto z malinami i jeżynami

Dziś kolejna propozycja na ciasto z cyklu: "Ciasto szybkie i proste". Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy i co ważne jest tak dobre, że średnio dwa razy w miesiącu jest pieczone w moim rodzinnym domu. Bardzo szybko się je przyrządza, a składniki są zapewne w waszej kuchni zatem nic tylko zabierać się do roboty! Ciasto smakuje i wygląda niesamowicie, ale ma niestety jedną wadę znika w jeden dzień.... Polecam!


Składniki:


3 szklanki  mąki typu 450
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki oleju
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka pasty waniliowej
300 g owoców (świeżych mali i jeżyn)




Sposób przygotowania:


Do miski wbić całe jajka i ubijać je z cukrem na puszystą masę. Następnie do masy stopniowo przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia przy tym cały czas ubijać na wolnych obrotach. Do ciasta wlać mleko, olej; dodać sok z cytryny, pastę waniliową lub cukier waniliowy - jeszcze raz wszystko dobrze ze sobą połączyć. Później dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przelać całe ciasto, wyrównać i na wierzch poukładać owoce. Ciasto piec przez około 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180st C. Gdy już ciasto wystygnie można posypać je cukrem pudrem.



Podobne posty:

3 komentarze: