czwartek, 9 kwietnia 2015

Ciasto kopiec kreta - pole kreta

Ciasto 'Kopiec kreta' robiłam i jadłam już wielokrotnie w standardowej i dobrze wszystkim znanej formie...tj. w kształcie kopca. Tym razem potrzebowałam jednak większej ilości ciasta - potrzebowałam dużej blachy pysznego ciasta i w tej sytuacji wyszło pole kreta ;-) Ciasto jest bardzo orzeźwiające, dobrze smakuje i ma jedną wadę... znika bardzo szybko :)


Składniki na ciasto:


1 kostka masła (200 g)
1.5 szklanki cukru
0.5 szklanki mleka
5 łyżek kakao ciemnego
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4-5 jajka

Składniki na nadzienie:


800 ml śmietany 30%
6 łyżek cukru pudru
4 łyżki żelatyny
300 ml napoju mlecznego o smaku bananowym (użyłam napoju firmy: Müller)
1 tabliczka gorzkiej czekolady (można dać mniej)

Dodatkowo:

6-7 dużych bananów
Sok z 1/2 cytryny


Sposób przygotowania:


Ciasto: W garnku roztopić masło, dodać cukier, kakao i mleko - wszystko mieszać do momentu aż cukier się roztopi i odstawić o ostygnięcia. Oddzielić żółtka od białek, a następnie białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Do przestudzonej masy kakaowej dodać żółtka, aromat oraz stopniowo przesiewać mąkę i proszek przy tym cały czas miksując. Na koniec do jednolicie połączonych składników dodać ubitą pianę z białek i delikatnie całość wymieszać.  Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (40x25), przelać masę na ciasto i piec je przez 40 minut w temperaturze 160 st C. Po tym czasie odstawić ciasto do wystygnięcia. Wystudzone ciasto przekroić w 2 /3 wysokości, górną(mniejszą) część rozdrobnić na okruchy.
Masa: Żelatynę dokładnie rozpuścić w 200 ml gorącej wody – odstawić aby przestygła, później włożyć do lodówki aby zaczęła delikatnie tężeć. Po pewnym czasie, do miski przelać napój bananowy oraz lekko tężejącą żelatynę i dobrze je ze sobą połączyć – włożyć do lodówki. W tym czasie ubić śmietanę na sztywno; stopniowo dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodać wcześniej przygotowany tężejący napój bananowy, startą na tarce czekoladę gorzką i dokładnie połączyć – na kilka minut masę włożyć do lodówki.
Składanie w całość: Banany obrać, pokroić wzdłuż na połowę i skroić wszystkie sokiem z cytryny. Na cieście poukładać banany, następnie wyłożyć masę bananową i wierzch posypać rozdrobnionym ciastem. Ciasto włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.


Podobne posty:

11 komentarzy:

  1. wspaniałe, koniecznie do upieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  2. ah, bardzo pomysłowa wersja! uroczo ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładne ;) i fajny pomysł z robaczkami ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Te robale mnie "dobiły", świetny pomysł! Moja 3 letnia córa byłaby zachwycona nimi ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy zamiast bananowego napoju może być np. waniliowy ew.czekoladowy? :D bo u mnie w mieście w Kauflandzie są wszystkie inne a bananowego nie ma :c

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można śmiało spróbować! ciacho będzie po prostu bardziej czekoladowe:)) a nadzienie ne będzie jasne - na pewno wyjdzie pyszne!

      Usuń
    2. Okeeej, dziekuje :) Jutro od razu zrobie :)

      Usuń
  6. Witam jaki aromat należy dodać ponieważ nie ma podanego w liście składników a przy wykonaniu ciasta jest napisane tylko aromat?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt. Opcjonalnie można dodać kilka kropel aromatu waniliowego lub pasty waniliowej.

      Usuń