piątek, 5 czerwca 2015

Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką

Propozycja na dziś to ciasto z rabarbarem i chrupiącą kruszonką... Ciacho jest bardzo smaczne, wychodzi bardzo puszyste i ogólnie jest idealnym pomysłem na ten czas, bo przecież to jest sezon na rabarbar!
Od kiedy pamiętam, w moim rodzinnym domu ciasto ucierane było robione bardzo często przez moją mamę i babcię :) Polecam je upiec przy tym śmiało zaszaleć z owocami - truskawki też będą tu mile widziane...


Składniki:


250 g cukru
1 kostka margaryny do pieczenia (250 g)
5 jajek
380-400 g  mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego/cukru waniliowego

Rabarbar:

5 dużych łodyg rabarbaru
2 łyżki cukru
0,5 łyżeczki cynamonu

Składniki na kruszonkę:

0,5 kostki masła (100 g)
100 g mąki pszennej
6 kopiastych łyżek płatków owsianych
80 g cukru białego
1 garść migdałów w płatkach (ok. 40 g)


Sposób wykonania:


Rozpocząć od przygotowania rabarbaru: Rabarbar dokładnie umyć, obrać ze skórki (ten krok można pominąć) i pokroić w około 1 cm kawałeczki. Tak przygotowany rabarbar posypać cukrem i cynamonem – wymieszać i odstawić na czas przygotowywania ciasta. Kruszonka: do miski wsypać cukier, mąkę, płatki i rozdrobnione płatki migdałów i dodać masło wszystkie składniki dokładnie ze sobą ręcznie ucierać aż kruszonka zacznie przypominać duże okruchy chleba – włożyć do lodówki  na czas przygotowywania ciasta. Ciasto: Do miski wrzucić margarynę w kawałkach oraz cukier, a następnie ubijać przy pomocy miksera na puszystą masę. Do masy stopniowo dodawać po jedynym jajku, dodać szczyptę soli oraz ekstrakt waniliowy – przy tym cały czas ubijać masę. Do masy przesiewać bardzo powoli mąkę oraz proszek do momentu, aż całość będzie dokładnie połączona. Blachę (30x45) wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wylać ciasto i równomiernie je rozprowadzić. Odsączyć rabarbar z nadmiaru soku, rozłożyć go na cieście i przykryć wierzch ciasta kruszonką. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st C przez około 35-40 minut. Po ostygnięcie ciasto posypać cukrem pudrem.


Podobne posty:

3 komentarze:

  1. Wygląda pysznie! Tzeba korzystać z rabarbaru póki jest;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie ono pyszne. Bardzo apetyczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń