czwartek, 4 lipca 2013

Pieczone udka z kurczaka w estragonie

Kurczaaaki! Są najlepsze gdy skórka jest chrupiąca i bardzo aromatyczna, a mięso do samej kości bielutkie! Danie proste do przygotowania, dość szybkie i co najważniejsze wychodzi smaczne.

Pieczone udka z kurczaka w estragonie

Składniki:


4 udka kurczaka
3 łyżki oliwy
Przyprawy: szczypta soli, pieprz czarny, słodka papryka, estragon otarty,
Opcjonalnie:szczypta mięty suszonej

Sposób przygotowania:


Udka z kurczaka dokładnie opłukać i osuszyć. Do szklanej miski wlać oliwę i dodać szczyptę soli, pieprzu czarnego, papryki słodkiej, pół płaskiej łyżeczki estragonu i dodatkowo szczyptę mięty suszonej – wszystko dokładnie wymieszać. Do miski z marynatą włożyć udka i dokładnie je natrzeć , a następnie odstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie na rozgrzanej patelni udka przez 3-5 minut podsmażyć z każdej strony. Podsmażone udka piec w rozgrzanym do 180st C piekarniku przez 35-40 minut. Można oczywiście udka zrobić wyłącznie na patelni, z tym, że należy podsmażać je na bardzo wolnym ogniu i przez dłuższy czas. (ok. 1h)

Pieczone udka z kurczaka w estragonie

Pieczone udka z kurczaka w estragonie

Podobne posty:

wtorek, 2 lipca 2013

Naleśniki - cieńkie i elastyczne

Naleśniki każdy umie, każdy zna a przepisów jest wiele... Ja mam swój ulubiony, dzięki któremu wychodzą mi cieniutkie, miękkie i co ważne elastyczne. Świetnie nadają się na krokiety czy do samego faszerowania bo po prostu nie pękają. Szykuje się je (wiadomo) szybko i łatwo a sposobów na ich podanie jest bardzo dużo... więc nic tylko wymyślać pyszne dania.

Naleśniki

Składniki:


2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 jajka
Szczypta soli
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
2 łyżeczki miękkiego masła

Sposób przygotowania:


Do miski wlać mleko, wodę, dodać jajka ,mąkę, sól, cukier, masło i dodatkowo jogurt – czyli jednym zdaniem wszystkie składniki – i przy pomocy miksera wszystkie dobrze ze sobą połączyć. Ciasto będzie mieć malutkie grudki masła ale o to właśnie chodzi, gdyż przy smażeniu naleśników nie trzeba będzie już smarować olejem patelni a po grudkach oczywiście nie będzie ani śladu. Na patelnię teflonową wylać cienką warstwę ciasta i smażyć z każdej strony przez nie całą minutę. Podawać z ulubionymi dodatkami na słodko lub na słono.

Naleśniki

poniedziałek, 1 lipca 2013

Ciasto cytrynowe II

Ciasto cytrynowe intensywnie cytrynowe! - bardzo orzeźwiające, świetne na gorące dni ale nie tylko... do kawy jest wyśmienite. Ciasto to jest delikatnie kwaskowate ale też jest w sam raz słodkie, całość tworzy naprawdę pyszny kawałek słodyczy. Ciasto jest odrobinę pracochłonne i wymaga trochę czasu aby było idealne do rozkoszowania się... ale naprawdę warto!

Ciasto cytrynowe

Składniki na biszkopt:


5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki (5 czubatych łyżek)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki gorącej wody
1 budyń śmietankowy/waniliowy

Składniki na syrop cytrynowy:


1 szklanka letniej wody
Sok z połowy cytryny
3 łyżki wódki Finlandii o smaku limonkowym
3 łyżki cukru pudru

Składniki na krem cytrynowy:


2 budynie śmietankowe
1 szklanka cukru
2 cytryny
1 kostka masła
1,5 szklanki wody
2 żółtka


Składniki na piankę cytrynową:


500 ml śmietanki  kremówki 36%
2 galaretki cytrynowe
1-2 śmietan-fixy
2 łyżki cukru pudru

Karmel cytrynowy:


1/3 szklanki wody
1/3 szklanka cukru
Sok z połowy cytryny (bez miąższu)

Dodatkowo:


5 paczek herbatników Petit Beurre

Zainspirowałam się przepisem ze strony domowe-wypieki.blogspot.com jednak wprowadziłam kilka drobnym zmian i sądzę, że ciasto wyszło idealne.

Ciasto cytrynowe

Sposób przygotowania:


Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i wodę, wszystko miksować na wysokich obrotach przez minutę, następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując całość jeszcze przez 2 minuty. Do masy jajecznej przesiewać mąkę, proszek do pieczenia i budyń w proszku i wszystko łączyć ze sobą na bardzo wolnych obrotach. Na blaszkę (40x25) wyłożoną folią aluminiową, wylać ciasto, wyrównać i piec w temperaturze 180st C przez około 25-30 minut. W tym czasie najlepiej jest przygotować najpierw galaretki w 600ml wody i odstawić ją do ostygnięcia później do lodówki. Następnie do garnka wlać sok z cytryny, dodać cukier i szklankę wody. Resztę wody dobrze wymieszać z budyniami i żółtkami, a następnie dodać całość do gotującej się wody z sokiem przy tym mieszać i czekać aż zgęstnieje. Masę odstawić do ostygnięcia. Później miękkie masło wrzucić do miski i ucierać mikserem na jednolity krem cały czas stopniowo dodając masę budyniową. Do naczynia wlać i dobrze wymieszać ze sobą: letnią wodę, sok z cytryny, wódkę i cukier puder, a następnie spód biszkoptowy skropić otrzymanym syropem cytrynowym. Na nasączony biszkopt wyłożyć krem. Na masie ułożyć delikatnie nasączone w syropie herbatniki(uważać aby ich nie rozmoczyć). Śmietankę ubić na sztywno, następnie dodać cukier puder oraz smietan-fixy. Później do ubitej śmietany dodać schłodzoną galaretkę i całość wolno zmiksować, po czym wyłożyć na herbatniki i dobrze rozprowadzić. Na piankę ponownie wyłożyć lekko namoczone w syropie herbatniki. Na koniec w garnku zagotować wodę, dodać cukier oraz sok i cały czas mieszać do momentu aż kryształku cukru nie będą widoczne a konsystencja będzie gęstsza – następnie uzyskanym „karmelem” polać herbatniki. Ciasto dobrze schodzić, najlepiej jest zostawić je na całą noc w lodówce.

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

Podobne posty:

czwartek, 27 czerwca 2013

Kurczak w paski z warzywami

Pomysł na szybki i aromatyczny obiad?! Tak właśnie jest w tym przypadku - Potrawka z kurczaka w kolorowych paseczkach warzywnych. Danie nie tylko wygląda pięknie ale jest smaczne i zdrowe. Świetna propozycja na obiad w upalne dni, bo to danie jest bardzo lekkie, jest to tez dobry pomysł na szybki lunch. Smaczne na ciepło i na zimno również. Polecam.

Kurczak w paski z warzywami

Składniki:


400g filetu z kurczaka
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 duża marchewka
1 cebula
0.5 pęczka zielonej pietruszki
3 łyżki kiełków rzeżuchy
2 łyżki białego wina
Przyprawy: pieprz czarny, sól, curry, odrobina suszonego majeranku

Sposób przygotowania:


Filet z kurczaka opłukać, oczyścić i pokroić w paseczki. Do szklanej miski wlać 2 łyżki oliwy, dodać wino i przyprawy i dokładnie wymieszać. Do otrzymanej marynaty wrzucić kawałki kurczaka, wymieszać i odłożyć do lodówki na około 20-30 minut. W tym czasie papryki pokroić w paseczki, marchewkę pokroić w cienkie słupki a cebulę poszatkować w piórka. Na rozgrzaną patelnię wrzucić kawałki kurczaka wraz z marynatą i podsmażać mięso przez kilka minut. Następnie na patelnię dorzucić cebulę i wszystko od czasu do czasu przemieszać. Gdy już cebulka się lekko zeszkli dorzucić paprykę wraz z marchewką i podsmażać do momentu aż składniki trochę zmiękną (marchew może pozostać odrobinę chrupka). Pod sam koniec , jeśli będzie jeszcze taka potrzeba doprawić i dorzucić poszatkowaną zieloną pietruszkę oraz rzeżuchę. Potrawkę podawać z ryżem lub kuskusem.

Kurczak w paski z warzywami

Podobne posty:

wtorek, 25 czerwca 2013

Truskawkowy sernik na zimno i na biszkopcie

Sezon truskawkowy trwa w najlepsze a truskawek nigdy dość! Tym bardziej, że z utęsknieniem czeka się na nie przez cały okrągły rok... bo to tylko teraz, mają one tak niepowtarzalny smak i zapach. Z truskawek wyczarować można wiele pysznych słodkości, a że ja także lubię serniki postawiłam na właśnie na sernik mega truskawkowy! Sernik jest idealny na upalne dni jest bardzo orzeźwiający; nie jest za słodki - a to sprawą dużej ilości truskawek. Jest to prosty przepis a efekt końcowy zachwycający. Polecam.

Truskawkowy sernik na biszkopcie

Składniki na biszkopt:


3 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki gorącej wody
1 budyń śmietankowy/waniliowy

Składniki na wierzch:


3 kostki sera białego, półtłustego (3x250g)
300g truskawek
3-4 galaretki truskawkowe
5 łyżek cukru pudru

Truskawkowy sernik na biszkopcie

Sposób przygotowania:


Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i wodę, wszystko miksować na wysokich obrotach przez minutę, następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując całość jeszcze przez 2 minuty. Do masy jajecznej przesiewać mąkę, proszek do pieczenia i budyń w proszku i wszystko łączyć ze sobą na bardzo wolnych obrotach. Do tortownicy (24-26cm) wyłożonej folią aluminiową, wylać ciasto, wyrównać i piec w temperaturze 180st C przez około 30 minut, po tym czasie spód studzić w uchylonym piekarniku. Do dwóch naczyń wlać po 750 ml gorącej wody, i wsypać po 2 opakowania galaretek i oczywiście mieszać do momentu aż całkowicie rozpuści się żelatyna i odstawić aż się ostudzi. (Można dać 3 opakowania, wtedy będzie po prostu mniejsza warstwa wierzchnia - dobrze jest zacząć od przygotowania galaretek!).
Masa serowa: Do miski wrzucić kostki sera, cukier puder oraz 200-250g truskawek i przy użyciu blendera wszystko dobrze utrzeć na jednolitą masę – ostawić do lodówki. Gdy już nasze galaretki będą lekko stężeć, jedno naczynie z galaretką zostawić na warstwę wierzchnią a drugie przelać do masy serowej i dokładnie wymieszać – odstawić do lodówki na 15-20 minut. Ponownie przygotować tortownicę tj. wyłożyć mocną folią aluminiową, umieścić biszkopt, zalać masą serową i odłożyć do lodówki na 30-40 minut. (Opcjonalnie można pokroić dodatkową ilość truskawek i umieścić jeszcze pod masą). Pozostałą część truskawek pokroić w plasterki i gdy masa serowa będzie już twardsza poukładać ozdobnie owoce a następnie zalać je galaretką. Sernik potrzebuje trochę czasu aby całkowicie mógł stężeć zatem najlepiej go zostawić w lodówce na całą noc.

Truskawkowy sernik na biszkopcie

Truskawkowy sernik na biszkopcie

Podobne posty:

poniedziałek, 17 czerwca 2013

Ciasto bananowe "Bananowa Wyspa"

Zapraszam również do obejrzenia nowej ulepszonej wersji tego przepisu.

Ciasto serowo-śmietanowo-bananowe, kształtem przypomina kopiec kreta. Smakuje rozkosznie. Ciasto to jest bardzo delikatne i dość lekkie, nieznacznie daje się wyczuć ser a dominuje oczywiście banan! Jest to zawsze pewna alternatywa dla typowe kopca kreta, a fajnie jest zaskoczyć swoich gości czymś nowym, zatem bardzo polecam. Ciasto było specjalnie zrobione dla autorki nowego logo mojego bloga! - Dzięki Paula :)

Ciasto Bananowa Wyspa

Składniki na ciasto:


4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki gorącej wody
1 budyń śmietankowy/waniliowy

Składniki na masę:


250 g sera białego chudego
250 ml śmietanki 36%
1-2 fixy do śmietany
3 banany
Sok z połowy cytryny
5 łyżek cukru pudru
0,5 słoika dżemy z owoców leśnych (ok. 100g)
Opcjonalnie: kokos, zagęszczone mleko z tubki

Ciasto Bananowa Wyspa

Sposób przygotowania:


Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i wodę, wszystko miksować na wysokich obrotach przez minutę, następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując całość jeszcze przez 2 minuty. Do masy jajecznej przesiewać mąkę, proszek do pieczenia i budyń w proszku i wszystko łączyć ze sobą na bardzo wolnych obrotach. Do tortownicy (24-26cm) wyłożonej folią aluminiową, wylać ciasto, wyrównać i piec w temperaturze 180st C przez około 30 minut. W tym czasie przygotować nadzienie: skroić w kostkę jednego banana i skropić go odrobinę sokiem z cytryny. Następnie do miski wrzucić ser, 2 łyżki cukru pudru i przy pomocy blendera uzyskać gładką konsystencję masy. W innym naczyniu na sztywno ubić śmietanę z śmietan-fixem i cukrem pudrem. Do miski z serem dodać banany i ostrożnie wymieszać, następne dodawać porcjami ubitą śmietanę i łączyć wszystko delikatnie do momentu uzyskania jednolitej masy – odstawić na ok. 5-10 minut do lodówki. W tym czasie ostudzony spód biszkoptowy wydrążyć tak, aby zostawić 1-1,5 cm grubości spodu i boków. Otrzymane okruchy jeszcze bardziej rozdrobnić i zostawić na posypanie wierzchu. Spód posmarować dżemem a następnie ułożyć banany przekrojone wzdłuż i obtoczone w soku z cytryny. Na banany wyłożyć masę serowo-bananową, wyrównać i posypać okruchami. Ciasto włożyć do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej zostawić na całą noc. Ja dodatkowo polałam brzeg ciasta mleczkiem zagęszczonym i posypałam kokosem.

Ciasto Bananowa Wyspa

Ciasto Bananowa Wyspa

Podobne posty:

piątek, 14 czerwca 2013

Pieczony pstrąg

Pieczony pstrąg czyli zdrowo i smacznie na talerzu! Rybkę szybko się przyrządza, jest bardzo delikatna i smakuje prawie tak pysznie jak w samej Zawoi. Jest to O-mega zdrowa propozycja na obiad lub kolację. Polecam dla zdrowia, urody i lepszego samopoczucia.

Pieczony pstrąg

Składniki:


2 świeże wypatroszone pstrągi
1 cytryna
Pół pęczka zielonej pietruszki
2 gałązki świeżego koperku
2 ząbki czosnku
4 łyżki białego wina
2-3 łyżeczka masła
Przyprawy: sól

Pieczony pstrąg

Sposób przygotowania:


Pstrągi dobrze opłukać, troszkę posolić, polać z każdej strony białym winem i odłożyć na kilkanaście minut do lodówki. Następnie cytrynę oraz czosnek pokroić w plasterki a pietruszkę poszatkować. Pstrągi, osobno położyć na folii aluminiowej. Do każdej ryby włożyć plasterki cytryny, odrobinę masła, kilka kawałków czosnku oraz poszatkowaną pietruszkę. Na pstrąga ułożyć plasterki cytryny i masła, parę plasterków czosnku i dla aromatu gałązkę koperku. Tak przygotowaną rybę zamknąć w folii i piec przez 20 minut w 180st C po tym czasie folię otworzyć i piec tak, aby woda wyparowała i pstrąg nabrał pięknie rumianego koloru (ok. 15 minut). Tak upieczonego pstrąga podawać z frytkami/ziemniakami i ulubioną surówką.

Pieczony pstrąg

Podobne posty:

poniedziałek, 10 czerwca 2013

Kotleciki - hamburgerki czyli mielone inaczej

Kiedyś przez zupełny przypadek takie oto smaczne kotleciki mi wyszły. W domu, przypadł mój dzień na przygotowanie obiadu i nie miałam ochoty na takie zwyczajne kotlety mielone... zatem do mięsa zaczęłam dorzucać składniki jakie były dostępne w kuchni i wyszły hamburgery - Hamburgery bez bułki - skoncentrowane w jednym kotlecie! Tak całej rodzinie smakowały, że przez ładnych kilka tygodni bardzo często je robiłam. Kotlety są bardzo smaczną i zdrową alternatywą do zwykłych karminadli i zapewne przypadną większości do gustu - Bardzo polecam!

Kotleciki - hamburgerki

Składniki:


0.5 kg mięsa mielonego z szynki
0,5 małej papryki czerwonej
0,5 małej papryki żółtej
3-4 ogórki konserwowe
6-7 pieczarek (100g)
1 cebula
Pęczek szczypiorku drobnego
1 jajko
0,5 szklanki bułki tartej
Przyprawy: sól, pieprz czarny, suszona pietruszka, słodka papryka

Kotleciki - hamburgerki

Sposób przygotowania:


Cebulę, papryczki, ogórki i pieczarki pokroić w drobną kosteczkę i wrzucić do miski. Szczypiorek drobno pokroić i dorzucić do pozostały składników. Do miski wrzucić mięso, wbić jajko i dobrze doprawić - wszystko dokładnie wymieszać. Na suchej patelni podprażyć bułkę tartą do momentu aż uzyska on złoty kolor. Następnie uformować nie za duże kotleciki i obtoczyć je w bułce – ułożyć na blachę i piec prze 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180st C. Kotlety można tez usmażyć na patelni ale w piekarniku jest po prostu zdrowiej.

Kotleciki - hamburgerki

Kotleciki - hamburgerki

Podobne posty:

środa, 5 czerwca 2013

Muffiny czekoladowo-miętowe

Mocno czekoladowe muffiny z dodatkiem świeżej mięty - niesamowite połączenie, wręcz idealne! Przyznam, że nie przepadam za bardzo za czekoladkami miętowymi ale czekoladowe ciasto takie jak murzynek, czy właśnie takie babeczki z nutą mięty są naprawdę świetne. Muffiny wyszły wielkie, puszyste i wilgotne słowem: obłędne.

Muffiny czekoladowo-miętowe

Składniki:


2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
0,5 szklanki kakao ciemnego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
ok. 10-12 listków świeżej mięty
1 tabliczka czekolady( ja dałam białą czekoladę)
Opcjonalnie: gotowa polewa lukrowa

Muffiny czekoladowo-miętowe

Sposób przygotowania:


Do miski przesiać mąkę, proszek, sodę, dodać cukier i kakao – wszystkie suche składniki dobrze wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka, wlać mleko i olej i przy pomocy miksera połączyć w jednolitą całość. Następnie do miski ze składnikami mokrymi, stopniowo dodawać składniki suche i cały czas miksować. Liście mięty rozdrobnić na mniejsze kawałki i dodać do masy. Na koniec czekoladę stopić na kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i dodać do ciasta, całość wymieszać - przekładać do papilotek na całą wysokość. Muffiny piec w specjalnej blaszce do tego przeznaczonej przez 20-22 minuty w temperaturze 180st C.

Muffiny czekoladowo-miętowe

Muffiny czekoladowo-miętowe

Podobne posty:

poniedziałek, 3 czerwca 2013

Młoda kapusta z koperkiem - najdelikatniejszy podczos!

Młoda kapustka z koperkiem to chyba najsmaczniejsza część obiadu jaką możemy szybko przygotować w sezonie wiosenno-letnim. Potrawa ta, jest bardzo lekka i smaczna. Kusi nie tylko swoim wyglądem, ale też pachnie obłędnie. Niewielka ilość masełka, sprawia, że uzyskujemy delikatny smak. Idealnie pasuje tu także, chudy schab wędzony - który, nadaje w subtelny sposób ciekawy aromat i smak. To danie, obowiązkowo musi się znaleźć w każdym menu! Gorąco polecam.

Młoda kapusta z koperkiem

Składniki:


1 główka kapusty młodej
2 cebule dymki
300 g schabu wędzonego
Pęczek koperku
Pół pęczka zielonej pietruszki
ok. 1/4 kostki masła
2 łyżki śmietany
Pół łyżeczki cukru trzcinowego
Przyprawy: sól, pieprz czarny, lubczyk suszony

Młoda kapusta z koperkiem

Sposób przyrządzenia:


Kapustę dobrze wypłukać, podzielić na ćwiartki pokroić na 1cm paski, wrzucić do garnka i sparzyć wrzątkiem i dodać łyżkę masła(zostawić tak na około 8-10 minut). W tym czasie pokroić cebule i szynkę i na patelni podsmażyć, aż cebulka się zeszkli. Kapustę, gdy już lekko zmięknie odcedzić z wody, dodać do niej podsmażoną cebulę z szynką, dwie łyżki masła i od czasu do czasu przemieszać. Po kilku minutach kapustę doprawić odpowiednio i według upodobania (ja dałam powyższe przyprawy + odrobinę cukru trzcinowego) i dodać poszatkowaną zieloną pietruszkę. Kapustę dusić jeszcze około 20 minut a pod koniec gotowania dodać odrobinę śmietany i wrzucić jeszcze poszatkowany koperek.

Młoda kapusta z koperkiem

Młoda kapusta z koperkiem