sobota, 7 czerwca 2014

Ciasto Gnieciuch z truskawkami

Coś ostatnio nastroju dobrego mi brak, ale gdy tylko pojawiają się truskawki w moim zasięgu "micha" mi się uśmiecha. Tak też było i tym razem! Ogromna ilość truskawek = lepszy humor, bo zaraz/później był koktajl i pyszne ciasto właśnie z truskawkami... Przepis na Gnieciucha pochodzi z zeszytu mojej mamy i jest banalny, bo jak sama nazwa wskazuje wystarczy wszystkie składniki wrzucić do miski na raz i dobrze ze sobą zagnieść. Przygotowanie samego ciasta zajmuje dosłownie kilkanaście minut! Jeśli chodzi o dodatek owoców - szalejemy w tym przypadku, a co! ;-)

Ciasto Gnieciuch z truskawkami

Składniki:


0,5 kostki miękkiego masła (100g)
2,0 szklanki mąki (300g) [dodatkowo 50g do podsypania]
0,5 szklanki cukru
2 jajka
Szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczkę pasty waniliowej/cukru waniliowego
350g truskawek
1 łyżka cukru pudru

Ciasto Gnieciuch z truskawkami
Ciasto Gnieciuch z truskawkami

Sposób przygotowania:


Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier i proszek. Następnie, do miski wkroić miękkie masło, dodać jajka, pastę waniliową, sól i wszystkie składniki dobrze ze sobą połączyć, tak aby otrzymać jednolitą masę. Truskawki, umyć, obrać i pokroić w ćwiartki. Następnie dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Na ciasto poukładać kawałki truskawek – delikatnie dociskając je do środka - im więcej owoców tym lepiej. Ciasto piec w temperaturze 180st C przez około 25 minut. Ciasto gdy już ostygnie posypać cukrem pudrem.

Ciasto Gnieciuch z truskawkami

Ciasto Gnieciuch z truskawkami

Podobne posty:

piątek, 30 maja 2014

Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami

Dziś propozycja na bardzo smaczne ciasto. Kruche ciasto z sezonowymi owocami - truskawkami i rabarbarem, które na ciasto tym razem trafiły prosto z mojego ogródka! Mhmm... bardzo lubię ten okres, kiedy można sobie dodatkowo uprzyjemnić życie- smakiem pysznej, polskiej truskawki. Przepadam za nimi, a to uwielbienie być może bierze się z tak długiego okresu wyczekiwania na nie!(?) Bo przecież cały rok się czeka, a gdy już są... to nic tylko jeść i piec ciasta z ich dodatkiem. Polecam ten przepis bo jest bardzo prosty, a efekt końcowy jak widać!

Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami

Składniki:


3/4 kostki masła (150g)
2,5 szklanki mąki (300g-320g)
1-1,5 szklanki cukru pudru
2 jajka
Szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczkę pasty waniliowej/cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru trzcinowego
500g rabarbaru
200g truskawek

Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami

Sposób przygotowania:


Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier puder i proszek. Następnie, do miski wkroić miękkie masło, dodać jajka, pastę, sól i wszystkie składniki zagniatać do momentu aż ciasto będzie jednolite i lśniące. Tak wyrobione ciasto podzielić na dwie kulki(jedną większą na spód, drugą mniejszą na kruszonkę), owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. W tym czasie przygotować owoce. Rabarbar dobrze umyć i pokroić na 1 cm kawałki. Truskawki, umyć, obrać i pokroić w ćwiartki. Następnie wrzucić do garnka rabarbar i dusić na średnim ogniu z dodatkiem cukru i cynamonu do momentu aż rabarbar puści sok. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie większą część ciasta rozłożyć na całości. Na ciasto równomiernie rozłożyć lekko odsączony rabarbar, pokrojone truskawki i na tarce z dużymi oczkami zetrzeć kawałek ciasta na kruszonkę. Ciasto piec w temperaturze 180st C przez około 25 minut. Ciasto gdy już ostygnie posypać cukrem pudrem.

Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami

Podobne posty:

czwartek, 8 maja 2014

Dorada z piekarnika - delikatna i smaczna

Dzisiaj propozycja na przygotowanie dorady z piekarnika - pyszną rybę o bardzo delikatnym mięsie. Przepis jest bardzo prosty, a rybka wychodzi bardzo ale to bardzo smaczna. Dorada na talerzu prezentuje się pięknie wręcz wykwintnie! Polecam ją na obiady, kolacje czy na grilla, bo przecież sezon grillowy już otwarty...


Składniki:


2 świeże wypatroszone dorady
połowa cytryny w plasterkach
1 mała cebulka
¼ pęczka zielonej pietruszki
4 gałązki świeżego koperku
1 ząbek czosnku
2-3 łyżeczki masła
Kawałek imbiru (ok. 2cm)
Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz kolorowy


Sposób przygotowania:


Dorady dobrze opłukać, osuszyć. Następnie ryby z każdej strony posolić oraz popieprzyć świeżo mielonym pieprzem. Cytrynę, obrany kawałek imbiru, cebulkę oraz ząbek czosnku pokroić w plasterki. Pietruszkę oraz koperek opłukać. Dorady – każdą osobno - położyć na folii aluminiowej. Do każdej ryby włożyć plasterki cytryny, cebulki, czosnku oraz imbiru. Do środka włożyć także cienkie plasterki masła, czosnku oraz poszatkowaną pietruszkę i po gałązce koperku. Na doradę ułożyć (jeśli zostało) plasterki cytryny, imbiru, czosnku i dla aromatu gałązkę koperku. Tak przygotowaną rybę zamknąć w folii i piec przez 20 minut w 180st C po tym czasie folię otworzyć i piec tak, aby woda wyparowała a dorada nabrała rumianego koloru (ok. 15-20 minut z termoobiegiem). Tak przygotowaną doradę podawać z frytkami i surówką.


Podobne posty:

poniedziałek, 5 maja 2014

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa - moja ulubiona! Przyznam się, że raz na jakiś czas mam nieodpartą ochotę na taką właśnie babeczkę. Polecam bardzo, bo przepis nie jest skomplikowany, a efekt końcowy to puszysty i mega cytrynowy smakołyk- po prostu taka babka jest doskonałym dodatkiem do kawy o każdej porze...

Babka cytrynowa

Składniki:


5 jajek
250g cukru
400g mąki
1 kostka miękkiego masła (250g)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (ok. 10-15g)
1 łyżeczka pasty waniliowej
Starta skórka z jednej cytryny
Sok z jednej cytryny
1 tabliczka mlecznej czekolady (100g)

Opcjonalnie: starta skórka z limony i z połowy cytryny - do dekoracji

Babka cytrynowa

Sposób przygotowania:


Cytrynę najpierw należy sparzyć, a później na tarce o małych oczkach zetrzeć skórkę. Do miski wrzucić miękkie masło i ucierać je na puszystą masę stopniowo dosypując cukier. Następnie oddzielić żółtka od białek i powoli do masy dodawać żółtko po żółtku – stale ucierając masę. Później do masy powoli przesiewać mąkę wraz z proszkiem cały czas miksując, do masy wlać sok z cytryny i dodać startą skórkę z cytryny i pastę waniliową. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a następnie dodawać partiami do ciasto bardzo delikatnie całość mieszać. Formę z kominem wysmarować masłem, obsypać startą bułką i przełożyć ciasto. Babkę piec w piekarniku rozgrzanym do 180st C przez około 35-40 minut. Po tym czasie, piekarnik uchylić i zostawić babkę jeszcze kilkanaście minut. Gdy już babka całkowicie ostygnie wyjąć ją z formy, a na kąpieli wodnej stopić tabliczkę czekolady, którą następnie polać babkę. Dodatkowo można babkę posypać startą skórką cytryny lub limonki.

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Podobne posty:

czwartek, 24 kwietnia 2014

Ciasto Pianka z truskawkami

Tym razem postanowiłam, że uraczę moich degustatorów czymś bardzo pysznym i przede wszystkim przyjemnie lekkim! Ciasto pianka lub 'ptasie mleczko' jak kto woli/ jest bardzo dobrym pomysłem na zbliżające się cieplejsze dni. Hmmm i do tego truskawki! Ciacho jest orzeźwiające, nie za słodkie - jest idealną truskawkową chmurką w gębie! Polecam ;-)

Ciasto Pianka z truskawkami

Składniki na biszkopt:


1 szklanka cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego

Składniki na ptasie mleczko:


800ml śmietany 30% (2x400ml)
5 czubatych łyżek cukru pudru
2 galaretki truskawkowe

Dodatkowo:


2 galaretki truskawkowe
500g truskawek
200g konfitury truskawkowej

Ciasto Pianka z truskawkami

Sposób przygotowania:


Najlepiej rozpocząć od przygotowania galaretek: w 700ml gorącej wody rozpuścić 2 opakowania galaretki i mieszać do momentu aż całkowicie rozpuści się żelatyna – odstawić do całkowitego ostudzenia. Od razu warto już przygotować galaretkę na wierzch: również 2 galaretki rozpuścić w 700ml gorącej wody, z tym, że nie należy się śpieszyć z procesem chłodzenia ich. Kolej na spód biszkoptowy: ubić białka ze szczyptą soli i wolno dodawać cukier oraz żółtko po żółtku. Następnie mąkę i proszek stopniowo przesiewać do ubitej masy bardzo delikatnie mieszać, tak aby zachować puszystość. Przygotować blachę(35x25) i biszkopt piec w temperaturze 175stC przez 30 minut. Po tym czasie lekko uchylić piekarnik i pozwolić powoli ostygnąć ciastu. Galaretki włożyć do lodówki i czekać aż zaczną delikatnie tężeć. Następnie do miski przelać śmietankę, ubijać ją dodając przy tym stopniowo cukier puder. Gdy już śmietanka będzie ubita, powoli - łyżkę po łyżce dodawać lekko stężałą galaretkę – ubijać całość na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Biszkopt posmarować konfiturą, a następnie wyłożyć masę na piankową – równomiernie rozprowadzić i włożyć całość do lodówki na 20-30 minut. W tym czasie umyć i pokroić w plasterki truskawki, które następnie ułożyć na piance. Odpowiednio wcześniej przygotowaną galaretkę, delikatnie tężejącą - przy pomocy łyżki wylewać na truskawki. Ciasto należy zostawić w lodówce przynajmniej na kilka godzin, dobrze jest je przyrządzić po prostu dzień wcześniej.

Ciasto Pianka z truskawkami

Ciasto Pianka z truskawkami

Podobne posty:

czwartek, 17 kwietnia 2014

Żurek - wyborny!

Ten żurek "chodził" już za mną z dobre dwa tygodnie... Cały garniec zniknął w jeden dzień, taką miałam na niego ochotę! W domu rodzinnym zawsze przygotowuje go mój tato i robi go naprawdę bardzo dobrze! Ta receptura na żurek jest jednak moja i całkiem nieskromnie, ale muszę stwierdzić, że wychodzi mi równie smaczny... Jest naprawdę pyszny - praktycznie z każdą zjadaną łyżką tej mojej ulubionej zupy pojawiały się słowa zachwytu - teraz tylko nie wiem czy był tak dobry czy ot tak brakowało mi po prostu tego smaku ;-) Polecam bo jest idealny nie tylko na zbliżające się Święta!


Składniki na bulion warzywny:


5 dużych marchewek
4 dużych pietruszek
Pół selera
2 kawałki por
1 duża cebula
1 pęczek natki pietruszki
1-2 ząbki czosnku
Opcjonalnie: 1 bulionetka warzywna
Przyprawy: kilka ziaren ziele angielskiego, parę liści laurowych, kilka ziaren pieprzu czarnego, szczypta soli

Składniki na żurek:


1 butelka gotowego zakwasu z mąki żytniej
500g kiełbasy białej (ja użyłam cienkich białych kiełbasek)
150g kawałek schabu wędzonego
1 cebula
1 łyżka masła
1 łyżeczka startego chrzanu
3 średnie ziemniaki
4 jajka na twardo (ja użyłam 10 jajeczek przepiórczych)
Przyprawy: pół łyżeczki majeranku, szczypta lubczyku, cukru trzcinowego, sól, pieprz biały, pół łyżeczki miodu.


Sposób przygotowania:


Rozpocząć od przygotowania bulionu warzywnego: wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić na nieco mniejsze kawałki. Do wrzącej wody (około 1,5-1,8l) wrzucić warzywa, dodać w całości natkę pietruszki, ząbki czosnku oraz przyprawy i gotować około 30-40 minut do uzyskania smacznego bulionu. Dla uzyskania intensywniejszego smaku można dodać bulionetkę. Następnie z gotowego już bulionu wyciągnąć wszystkie warzywa. Później do bulionu włożyć 400g kiełbasy białej, kawałki schabu wędzonego, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy i gotować tak około 15 minut. W tym czasie, cebulę poszatkować na drobno oraz pozostałą część kiełbasek pokroić w talarki i przesmażyć na patelni z odrobinką masła – dodać do bulionu. Następnie, do bulionu dodać dobrze wymieszany zakwas, doprawić chrzanem, miodem – dobrze wymieszać i na bardzo małym ogniu podgotować jeszcze kilkanaście minut. Żurek podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.


Podobne posty:

wtorek, 15 kwietnia 2014

Ciasto Mech leśny

Dawno mnie tu nie było, co nie znaczy, że nie jestem aktywna w kuchni.... - poprawię się - obiecuję! :)

Ostatnio, kolega z pracy przyniósł pyszną urodzinową szarlotkę, [którą mam nadzieję, że wkrótce się tu zaprezentuję...] i przy tej okazji wspomniał także o tym właśnie cieście... Ciasto ze szpinakiem, które robi niesamowite wrażenie! Szpinak jest praktycznie nie wyczuwalny, nadaje ciastu intensywnego koloru i odrobiny wilgotności... Smakuje idealnie - jest lekką, puszystą zieloną babką z delikatnym kremem śmietankowym, całości dodatkowo dodają uroku nasiona owocu granatowca. Polecam do kawki!


Składniki na ciasto:


250g cukru
3 jajka
300 ml oleju
350g mąki krupczatki
450 g mrożonego szpinaku
20g proszku do pieczenia
1 łyżeczka pasty waniliowej

Składniki na masę śmietankową:


400ml śmietany kremówki 30%
250g serka Mascarpone
6 łyżek cukru pudru
1 owoc granatowca

Inspiracja z tej stronki.


Sposób przygotowania:


Szpinak na godzinę przed przygotowaniem ciasta wyciągnąć i pozwolić mu się dobrze rozmrozić. Do miski wbić jajka i ubijać je z cukrem na puszystą masę, następnie do masy wlewać olej przy tym cały czas miksować. Później do miski z gładką masą stopniowo przesiewać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać do masy pastę waniliową oraz odciśnięty od nadmiaru wody szpinak – dobrze całość połączyć. Ciasto przelać do tortownicy (średnica 26 cm) i piec w temperaturze 180 st C przez 60 minut. Po tym czasie pozwolić ciastu ostygnąć. W tym czasie do miski przelać śmietanę i ubijać przy tym stopniowo dodawać po łyżce cukru pudru – gdy już śmietana będzie gęstniała – dodać do niej serek mascarpone i zmiksować na gładką masę całość. Masę odstawić do lodówki na kilkanaście minut. W tym czasie, z wystudzonego ciasta odkroić około 1 cm górnej warstwy i na desce pokroić na drobno. Następnie na ciasto wyłożyć masę śmietankową przykryć okruchami ciasta, lekko podociskać, a na koniec posypać nasionkami z granatu. Ciasto najlepiej przed podaniem jest trzymać około dwóch godzin.

wtorek, 25 marca 2014

Moje siostry w Dzień Dobry TVN!


Dziś może mało kulinarny wpis, ale musiałam napisać i pochwalić się moimi Mega zdolnymi siostrzyczkami ! Ola i Aneta to zgrany duet, który już jutro zaprezentuje się ze swoją twórczością w Dzień Dobry TVN! Dziewczyny utworzyły projekt pod nazwą Polaquito - którego głównym zamysłem jest promocja Polski oraz polskich miast. Siostry mają masę ciekawych projektów, które stopniowo wprowadzają w życie - robią to z ogromną pasją i nienaganną dbałością o każdy najdrobniejszy szczegół. Dziewczyny ręcznie naszywają na koszulki motywy oraz symbole kojarzące się z konkretnymi miastami, wykorzystując przy tym bardzo często piękny słowiański wzór. Pomysł ten spotyka się z bardzo pozytywnym odbiorem, koszulki cieszą się ogromną popularnością i wędrują nawet do najodleglejszej Polonii :)
Wszystkie projekty dziewczyn znajdziecie na stronach www.polaquito.pl lub chmielewskie.pl

Ja z tego miejsca zapraszam do oglądania wywiadu z Olą i Anetą już jutro w programie Dzień Dobry TVN o godzinie 10:00!





czwartek, 13 marca 2014

Sałatka z rukoli, gruszki, sera błękitnego i orzechów włoskich

Sałatkę przygotowałam razem z siostrą - połączenie tych smaków było naprawdę całkiem trafne! To tak naprawdę... była jej propozycja na urozmaicenie zimnej płyty! Mi osobiście bardzo przypadły te smaki do gustu, postanowiłam zatem zwyczajnie zaproponować tę pyszność tu:) Sałatkę polecam, bo jest zdrowa i niesamowicie smakowo - ciekawa ...

Sałatka z rukoli, gruszki, sera błękitnego i orzechów włoskich

Składniki:


120g rucoli
1 duża gruszka
80g orzechów włoskich
100g sera błękitnego Lazur

Sos musztardowo-miodowy:


1 łyżka musztardy
2 łyżki miodu
1 łyżka octu winnego
3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:


Składniki na sos wymieszać dobrze ze sobą i odstawić do lodówki na około 30 minut .W tym czasie obrać ze skórki gruszki, usunąć gniazda nasienne i pokroić ją w plasterki(można ją zetrzeć na cieniutkie plasterki przy pomocy tarki). Na rozgrzanej patelni podprażyć na ładny złoty kolor; kawałki orzechów włoskich. Następnie, na dużym talerzu lub tacy ułożyć rukolę, pokrojony na małe kosteczki ser błękitny oraz płatki  gruszki. Całość polać sosem i udekorować świeżo uprażonymi orzechami.

Sałatka z rukoli, gruszki, sera błękitnego i orzechów włoskich

wtorek, 4 marca 2014

Pomarańczowy sernik na spodzie z sasanek

W okresie zimowym pomarańcze kilogramami są pochłaniane u nas w domu... zawsze jest ich pełna lodówka! A, że w planach miałam sernik, a pod ręka pomarańcze - uzyskałam coś pysznego... Mniam. Sernik pomarańczowy wychodzi bardzo delikatny, smak pomarańczy wyczuwalnym jest w każdym jego najmniejszym kawałku, a już połączenie tych smaków z czekoladą gorzką to już całkowita rozpusta! Goście byli zachwyceni i na jednym kawałeczku ich degustacja się nie skończyła... ;-) - Polecam!

Pomarańczowy sernik

Składniki na spód ciasta:


300g ciastek sasanek z czekoladą
0,5 kostki masła (100g)

Składniki na masę serową:


1 kg twarogu aksamitnego (ja użyłam gotowego z wiaderka)
4 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
2 łyżki śmietany 18%
Starta skórka z pomarańczy
1 łyżka pasty waniliowej lub cukru waniliowego

Dodatkowo:


1 pomarańcza
70g czekolady gorzkiej

Pomarańczowy sernik

Sposób przygotowania:


Ciasteczka przy pomocy wałka lub blendera rozdrobnić. Masło roztopić w mikrofalówce lub w garnku i dodać do pokruszonych ciastek i wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem, a następnie przełożyć do niej masę z ciastek i mocno ubić spodem szklanki, tak aby cały spód był równomiernie pokryty. Tortownicę na około 20-30 minut wsadzić do lodówki. Następnie, ubić na puszysto-gładką masę żółtka przy tym stopniowo dodając cukier i pastę waniliową. Do masy dodać ser i połączyć w jednolitą całość. Do masy serowej wsypać budyń, dodać śmietanę i startą skórkę ze sparzonej pomarańczy i na wolnych obrotach całość dokładnie połączyć. Następnie, białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, które później delikatnie przełożyć do masy serowej i powoli wymieszać. Na schłodzony spód z ciasteczek przelać masę i piec w piekarniku rozgrzanym do 180st C przez pierwsze 20 minut, a następnie obniżyć temperaturę do 160st C i piec sernik przez 40 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, lekko uchylić i zostawić sernik do całkowitego wystygnięcia. Sernik przyozdobić czekoladą stopioną na kąpieli wodnej oraz kawałkami pomarańczy.

Pomarańczowy sernik

Podobne posty: