środa, 28 stycznia 2015

Krokiety z brokułem, szynką i serem

Od dawna zbierałam się do przygotowania właśnie takich o to krokietów! Udało się. Była nieodparta ochota i chęci, więc do pracy się szybko zabrałam....Celem były krokiety z brokułem, szynką i serem. Jest jednak jeden minus: przygotowanie krokietów jest dość pracochłonne i wymaga trochę czasu... Ale za to później przez parę dni możemy się nimi zajadać :) W moim przypadku tak było... Krokiety wychodzą bardzo smaczne! Są świetne na co dzień i na wszelkiego rodzaju święta, uczty i balangi. Można podawać je z sosem czosnkowym, ketchupem czy majonezem. Polecam!


Składniki na naleśniki:


(Ja podwoiłam poniższą ilość składników)
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 jajka
Szczypta soli
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
2 łyżeczki miękkiego masła

Sposób przygotowania:


Do miski wlać mleko, wodę, dodać jajka ,mąkę, sól, cukier, masło i dodatkowo jogurt – czyli jednym zdaniem wszystkie składniki – i przy pomocy miksera wszystkie dobrze ze sobą połączyć. Ciasto nie może być za gęste ani zbyt rzadkie; a jeśli będzie mieć malutkie grudki masła to nic nie szkodzi, gdyż przy smażeniu naleśników nie trzeba będzie już smarować olejem patelni a po grudkach oczywiście nie będzie ani śladu. Na patelnię teflonową wylać cienką warstwę ciasta i smażyć z każdej strony przez nie całą minutę.


Składniki na farsz:


2 brokuły
Kawałek szynki z wędzarni (ok 300g-350g)
0,5 papryki czerwonej
2 średnie cebule
200 g startego sera Mozzarella
1 łyżka masła
Przyprawy: świeżo mielony pieprz , słodka papryka czerwona, sól (opcjonalnie: suszone zioła)

Panierka:


2 duże jajka
150 ml mleka
200g bułki tartej
Przyprawy: szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich
1l. oleju


Sposób przygotowania:


Farsz: Brokuły opłukać, podzielić na mniejsze kawałki, zalać wodą i dość mocno posolić (1 czubata łyżka soli) – zostawić tak całość na 10 minut. Następnie wodę z solą wylać, wlać świeżej wody, dodać szczypty soli i gotować do czasu aż brokuły będę miękkie. Brokuły natychmiast po ugotowaniu, przełożyć do durszlaka i mocno schłodzić zimną wodą. Brokuły następnie podzielić na mniejsze „różyczki”. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni z odrobiną masła i szczyptą soli. Szynkę i paprykę także pokroić w małą kosteczkę i na kilka minut dorzucić na patelnię do cebulki. Wszystkie wspomniane powyżej składniki wrzucić do jednej miski, wsypać sera i doprawić dość mocno do smaku. W głębokim talerzu roztrzepać jajka z mlekiem i przyprawami. Na naleśnik nałożyć farsz i następnie złożyć w tak zwaną „kopertę” – animacja poniżej – zawinięte krokiety obtoczyć z każdej strony w jajku, w bułce tartej i smażyć w gorącym oleju do uzyskania ładnego, złoto-brązowego koloru.


czwartek, 15 stycznia 2015

Babeczki z czekoladą

Po Nowym Roku, były postanowienia - taak... dobrze to napisałam BYŁY! ;-) Miało już nie być słodkości, ciast, ciasteczek itp łakoci... Ale nie! Ja tak nie potrafię; zresztą po co się tak 'karać'(?) Czasem, przecież trzeba się czymś słodkim uraczyć... Zatem, szybko się masę na babeczki utarło i później już tylko moment - cała góra puszystych i słodkich muffinek była gotowa! Te pyszności robi się bardzo szybko i niestety ale też szybko się je zjada - Polecam! :)


Składniki:

0,5 kostki masła (100 g)
400 g mąki pszennej
150 g cukru trzcinowego (zostawić na posypanie wierzchu babeczek)
200 ml mleka
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
sok z połowy cytryny
150 g dropsów czekoladowych
Szczypta soli

Dodatkowo:

1 czubata łyżka gorzkiego kakao


Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić w mikrofalówce i przelać do miski, wsypać cukier, dodać szczypty soli - ubijać do czasu aż masło z cukrem dobrze się połączą. Następnie do masy wbić jajka i miksować do momentu aż masa będzie puszysta. Do miski z masą wlać mleko oraz sok z cytryny i ponownie dobrze wymieszać. Później stopniowo przesiewać mąkę, proszek do pieczenia i sodę – miksować. Pod koniec dodać ekstrakt waniliowy oraz wsypać ok. 100g dropsów czekoladowych. Masę wyłożyć do papilotek tak do 3/4 ich wysokości, a wierzch każdej babeczki posypać kilkoma dropsami i szczyptą cukru. Muffinki włożyć do specjalnej blaszki i piec w piekarniku nagrzanym do 190st C tak około 22-24 minut. Do reszty ciasta wsypać kakao, dobrze wymieszać i ponakładać do kolejnych papilotek – w naszym przypadku to były małe papilotki.
Z podanej ilości wychodzi 12 dużych i 22 sztuk małych babeczek.


muffins

Podobne posty:

środa, 26 listopada 2014

Tort czekoladowy z różami

Sto lat, może i nie... ale jeszcze przez kilka lat 'chcę mieć chęć' do prowadzenia tego bloga! Jeśli mogę?, życzę sobie także > czasu, apetytu* oraz kreatywności takiej, z jaką tu zaczynałam. To już dwa lata od kiedy zamieściłam swój pierwszy wpis...Generalnie, progres jest widoczny, co mnie cieszy niezmiernie; cieszy mnie także każdy miły wpis i konstruktywna krytyka.
Zatem, po prostu dziękuję wszystkim, którzy tu od czasu do czasu zaglądają i korzystają z moich przepisów!
Dlatego, może i nie zupełnie z tej okazji, ale prezentuję dziś bardzooo czekoladowy tort! Tort jest dość ciężki, ale pyszny! Idealny, jeśli spodziewamy się bardzo dużej ilości gości - bo, aby zaspokoić zaproszonych wystarczy niewielki kawałek... - Polecam!
Inspiracją do zrobienia właśnie takiej pyszności, był weselny tort moich znajomych, jaki miałam okazję skosztować już jakiś czas temu....To była niewątpliwa uczta dla moich kubków smakowych, przez moment wyłączyłam się; byłam tylko ja i ten kawałek na talerzu...;-)


Składniki na biszkopt jasny:


6 jajek
6 łyżek mąki
1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na biszkopt kakaowy:


3 jajka
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
2 płaskie łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na jasny krem:


1,5 kostki masła (82% tłuszczu)
4 łyżki cukru pudru
2 tabliczki czekolady białej (musi zawierać tłuszcz kakaowy, nie roślinny!)

Składniki na ciemny krem:


1,5 kostki masła (82% tłuszczu)
4 łyżki cukru pudru
2 tabliczki czekolady gorzkiej (musi zawierać tłuszcz kakaowy, nie roślinny!)

Dodatkowo:


Mały słoik dżemu (ja dałam z owoców leśnych)
50-70 g migdałów w płatkach
Ozdobne perełki



Sposób przygotowania:


Najlepiej, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
Rozpoczynamy od jasnego biszkoptu: Białka ubić ze szczyptą soli na dość sztywną pianę i powoli do piany dodawać cukier oraz żółtko po żółtku, przy tym cały czas miksować na wolnych obrotach. Następnie mąkę, budyń w proszku i proszek stopniowo przesiewać do ubitej masy i bardzo delikatnie mieszać, tak aby zachować puszystość, najlepiej drewnianą łyżką. Spód tortownicy (średnica 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę na biszkopt i piec w temperaturze 175 st C przez około 25 minut, aż będzie delikatnie złoty. Po tym czasie lekko uchylić piekarnik i pozwolić trochę ostygnąć. Biszkopt później wyłożyć na kratkę drugim spodem, tak aby całkowicie wystygł oraz zachował płaską powierzchnię. Z podanych składników - analogicznie przygotować biszkopt kakaowy.
Krem ciemny: na kąpieli wodnej roztopić dwie tabliczki czekolady gorzkiej. Następnie dość miękkie masło wrzucić do miski, dodać cukier puder i miksować aż do uzyskania aksamitnego, gładkiego kremu. Do kremu przelać roztopioną czekoladę całość dokładnie połączyć i na około 30 minut włożyć do lodówki. Analogicznie przygotować krem jasny.
Składanie tortu: Biszkopt jasny przy pomocy ostrego, długiego noża przekroić wzdłuż na pół. Pierwszą część biszkoptu posmarować cienką warstwą dżemu, następnie nałożyć połowę kremu ciemnego i równo rozsmarować po całej powierzchni. Na krem położyć ciemny biszkopt (opcjonalnie: można delikatnie go skropić alkoholem) i ponownie położyć cienką warstwę dżemu i drugą część kremu ciemnego – przykryć jasnym biszkoptem. Następnie, jasnym kremem pokryć cienko boki oraz górną powierzchnię tortu. Pozostałą część kremu przełożyć do szprycy i dekorować górną powierzchnię tortu – ja zdecydowałam się na róże – boki tortu obsypać płatkami migdałów. Tort włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.



Podobne posty:

poniedziałek, 17 listopada 2014

Puszysty sernik z żurawiną

Czy można mieć namiastkę nieba w ustach? Ojj można! Sernik, który dziś proponuję jest właśnie jak chmurka - puszysty i lekki! Każdy kęs tego sernika jest tak aksamitny, że kończąc jeden jego kawałek szybko sięgamy po kolejny! Mam na to dowód: mój mąż który nie przepada ze ciastami czy słodkościami...zjadł aż dwa kawałki i bardzo je chwalił... Przepis na taki sernik jest dość prosty, spód to po prostu herbatniki, a masa już w ferworze pracy robi się w mig! Ja do sernika dałam suszonej żurawiny, ale jeśli ktoś lubi śmiało może dać rodzynki. Więcej pisać nie ma co - trzeba wypróbować. POLECAM!


Składniki:


1 kg sera białego z wiaderka
1 kostka miękkiego masła (200 g)
150 g cukru pudru
1 budyń waniliowy
10 jaj
1 budyń waniliowy
1 łyżeczka cukru waniliowego
sok z cytryny
70 g suszonej żurawiny
ok. 180 g herbatników Petit Beurre (duża paczka)

Polewa czekoladowa:


1 tabliczka czekolady mlecznej
1 tabliczka czekolady gorzkiej


Sposób przygotowania:


Do miski wrzucić kostkę miękkiego masła, dodać cukier puder i miksować do momentu aż masa będzie puszysta. Następnie oddzielić żółtka od białek i do masy wrzucać żółtko po żółtku przy tym cały czas miksować. Do masy wsypać budyń, wlać sok z cytryny i stopniowo dodawać ser przy tym wciąż miksować do momentu aż całość uzyska jednolitą i gładką konsystencję. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, można także dodać do białek 5 płaskich łyżek cukru aby bardziej usztywnić pianę. Do masy serowej partiami dodać pianę i delikatnie szpachelką wymieszać. Na koniec do masy wrzucić wcześniej namoczoną w letniej wodzie - odsączoną żurawinę. Następnie, wyłożyć papierem do pieczenia dużą blachę(40x25) i poukładać herbatniki jeden obok drugiego. Na ciastka wylać całą masę serową i piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 170 st C przez około 45 minut. Po tym czasie lekko uchylić piekarnik i pozwolić aby sernik sobie ostygł.
Polewa: Na kąpieli wodnej rozpuścić dwie tabliczki czekolady, po czym uzyskaną polewą polać fantazyjnie wierzch sernika. Sernik włożyć do lodówki najlepiej na całą noc, jest idealny następnego dnia.


Podobne posty:

środa, 12 listopada 2014

Kakaowe ciasto z gruszkami pod kruszonką

Taki puszysty murzynek już od dłuższego czasu chodził mi po głowie! :)
Aaa.., że Anka od czasu do czasu, coś dobrego lubi do pracy przynieść - postanowiła upiec pyszne kakaowe ciacho z gruszkami i z dużą ilością kruszonki. Ciasto musiało smakować bardzo, bo szybko z talerza zniknęło...;-)
Hmm..:) gruszki w sklepach jeszcze są, więc polecam wypróbować poniższy przepis!


Składniki:


1 kostka masła (200 g)
1.5 szklanki cukru
0.5 szklanki mleka
5 łyżek kakao ciemnego
2 szklanki mąki
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka pasty waniliowej
Szczypta soli
5 twardych gruszek

Składniki na kruszonkę:


0,5 kostki masła (100g)
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki ciemnego kakao


Sposób przygotowania:


Rozpocząć od kruszonki: do miski wsypać cukier, mąkę, kakao i dodać masło wszystkie składniki dokładnie ze sobą ręcznie ucierać aż kruszonka zacznie przypominać duże okruchy chleba – na czas przygotowywania ciasta kruszonkę włożyć do lodówki. Gruszki obrać, pokroić w średnie kostki i posypać szczyptą cynamonu. Ciasto: W garnku roztopić masło, dodać cukier, kakao i mleko - wszystko mieszać do momentu aż cukier się roztopi i odstawić do ostygnięcia. Oddzielić żółtka od białek, a następnie białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Do przestudzonej masy kakaowej dodać żółtka, pastę waniliową oraz stopniowo przesiewać mąkę i proszek przy tym cały czas miksując. Później do jednolicie połączonych składników dodać ubitą pianę z białek i delikatnie całość wymieszać. Następnie ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy(40x25). Kawałki gruszek rozłożyć na całej powierzchni ciasta i równomiernie posypać je kakaową kruszonką. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 160st C przez około 40-45 minut. Ostudzone ciacho posypać cukrem pudrem.



Podobne posty:

wtorek, 28 października 2014

Ciasto z malinami i jeżynami

Dziś kolejna propozycja na ciasto z cyklu: "Ciasto szybkie i proste". Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy i co ważne jest tak dobre, że średnio dwa razy w miesiącu jest pieczone w moim rodzinnym domu. Bardzo szybko się je przyrządza, a składniki są zapewne w waszej kuchni zatem nic tylko zabierać się do roboty! Ciasto smakuje i wygląda niesamowicie, ale ma niestety jedną wadę znika w jeden dzień.... Polecam!


Składniki:


3 szklanki  mąki typu 450
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki oleju
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka pasty waniliowej
300 g owoców (świeżych mali i jeżyn)




Sposób przygotowania:


Do miski wbić całe jajka i ubijać je z cukrem na puszystą masę. Następnie do masy stopniowo przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia przy tym cały czas ubijać na wolnych obrotach. Do ciasta wlać mleko, olej; dodać sok z cytryny, pastę waniliową lub cukier waniliowy - jeszcze raz wszystko dobrze ze sobą połączyć. Później dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przelać całe ciasto, wyrównać i na wierzch poukładać owoce. Ciasto piec przez około 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180st C. Gdy już ciasto wystygnie można posypać je cukrem pudrem.



Podobne posty:

piątek, 24 października 2014

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Po dość długiej nieobecności, zamierzam jak najszybciej nadrobić pyszne 'zaległości', które się nagromadziły mi na dysku*...
Zatem, mimo iż szczyt sezonu tzw. śliwkowego mamy już praktycznie za sobą, to jeszcze całkiem dobre śliwki znajdziemy w sklepach hmm - kolejna propozycja z zastosowaniem śliwek to: ciasto ucierane z dużą ilością śliwek i kruszonką! Duża blacha tak pysznego ciacha była kilka razy przeze mnie robiona ostatnimi czasy... Słodkie mirabelki także w tym przypadku świetnie się sprawdziły... - Polecam, a za razem zachęcam do wypróbowania tego przepisu z dowolnymi/ulubionymi owocami!


Składniki na ciasto:


1 kostka masła (200 g)
1 szklanka cukru (ok. 200 g)
2,5 szklanki mąki pszennej
5 jajek
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
0,5 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru waniliowego

0,5 kg śliwek węgierek

Składniki na kruszonkę:


0,5 kostki masła (100 g)
3/4 szklanki cukru pudru
ok.1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka cukru waniliowego


Sposób przygotowania:


Najlepiej rozpocząć od przygotowania kruszonki: do miski wsypać cukier, mąkę i dodać masło wszystkie składniki dokładnie ze sobą ręcznie ucierać aż kruszonka zacznie przypominać duże okruchy chleba – włożyć do lodówki  na czas przygotowywania ciasta. Śliwki umyć, oczyścić z pestek, pokroić na mniejsze kawałki i posypać cynamonem. Ciasto: do miski wrzucić miękkie masło(o temp. pokojowej)  i ucierać je na puszystą masę powoli dosypując cukier. Następnie do miski dodawać stopniowo jajko po jajku – stale ucierając masę. Później do masy powoli przesiewać mąkę wraz z proszkiem i budyniem w proszku cały czas miksując do momentu aż całość dobrze się ze sobą połączy(do mieszania można użyć także drewnianej łyżki). Pod koniec mieszania, do masy dodać pastę waniliową i szczyptę soli. Na blachę (40x25) wyłożoną papierem do pieczenia przelać masę i przy użyciu szpatułki rozłożyć ją równo na całej długości blaszki. Następnie na masę ciasta ułożyć kawałki śliwek i równomiernie rozsypać na wierzch kruszonkę. Ciasto piec w temperaturze 175st C przez około 40 minut aż uzyska ładny złoty kolor. Ciasto po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.


Podobne posty:

środa, 22 października 2014

Babka ze śliwkami - prosta i szybka

Śliwki oraz podstawowe składniki = prosta, szybka i ekonomiczna' babeczka ze śliwkami. Tak było tym razem u mnie: czasu niewiele, wnet wpadnie rodzinka, a do kawy w domu nie ma nic! Czasami taki jest bieg zdarzeń w pracowitą sobotę ;) W takim przypadku, moja propozycja jest jak niżej: bardzo proste do przygotowania ciasto, ciasto na szklanki, ciasto na oleju - babka bardzo smaczna i idealna do sobotniej kawki.


Składniki na ciasto:


2 szklanki mąki
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
4 jajka
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka pasty waniliowej
0,5 kg śliwek węgierek


Sposób przygotowania:


Rozpocząć od przygotowania owoców: śliwki umyć, oczyścić z pestek, skroić na pół a następnie każdą połówkę naciąć(nie do końca) trzy razy tak aby uzyskać kształt tulipana. Ciasto: do miski przesiać mąkę, wsypać cukier, dodać proszek do pieczenia, pastę waniliową lub cukier waniliowy, wlać olej i na końcu wbić jajka. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć aby uzyskać jednolitą masę. Tortownicę wysmarować odrobiną masła i obsypać niewielką ilością bułki tartej i do tak przygotowanej formy przelać ciasto i fantazyjnie na nim poukładać owoce . Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C i piec w nim ciasto przez 50-60 minut (do tzw.: suchego patyczka). Ciasto po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.


Podobne posty:

środa, 23 lipca 2014

Sernik na zimno na sucharkach

Pamiętam, gdy siostra podyktowała mi przepis na sernik który przyrządziła... słucham: ..."1 słoik Nutelli"... i wtedy pomyślałam: oo jakie to ciacho musi być słodkie!!?... Jednak, już po pierwszym kęsie, przysłowiowo zakochałam się w nim! :) Słodycz Nutelli w chrupiącym spodzie sernika jest idealnie zbilansowana z delikatną i lekką masą serową. Do tego lekko kwaskowate borówki w galaretce o smaku leśnych owoców - Pyszności. Te wszystkie warstwy tworzą idealną całość - sernik jest dość łatwy w przygotowaniu, jest to ciasto bez pieczenia, które jest wręcz tzw.: 'must have' w upalne dni! Polecam!


Składniki:


300g sucharków delikatesowych (dałam Delikatesowe)
350g Nutelli
1 kg sera waniliowego (z wiaderka)
1 łyżka pasty waniliowej
4 łyżeczki żelatyny
330ml śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
200g borówek amerykańskich
3 galaretki o smaku owoców leśnych


Sposób przygotowania:


Najlepiej rozpocząć od przygotowania galaretek: w litrze gorącej wody rozpuścić 3 galaretki i mieszać do momentu aż całkowicie rozpuści się żelatyna – odstawić do całkowitego ostudzenia. Następnie do pojemnika połamać sucharki i już przy pomocy blendera skruszyć je tak aby wyglądem przypominały bułkę tartą. Można śmiało sucharki skruszyć przy pomocy wałka lub szklanki o płaskim spodzie – faktura będzie dość zróżnicowana co pozwoli uzyskać świetny efekt chrupkości - osobiście polecam drugi sposób rozdrobnienia. Słoik z Nutellą włożyć do garnka z bardzo gorącą wodą i powoli mieszać, do momentu aż krem uzyska płynną konsystencję. Do miski z rozdrobnionymi sucharkami przelać upłynnioną Nutellę i całość dobrze wymieszać. Później, blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przełożyć czekoladowy materiał na spód – przy pomocy szklanki równomiernie rozprowadzić i delikatnie ubić – spód włożyć do lodówki. Masa serowa: W 200ml gorącej wody rozpuścić żelatynę i odłożyć do ostygnięcia, a później do lodówki do momentu aż delikatnie zacznie tężeć.  Do miski przelać śmietankę i ubijać na wysokich obrotach dodając stopniowo cukier puder – ubitą śmietanę włożyć do lodówki na kilka minut. W tym czasie galaretkę włożyć do lodówki aby delikatnie zaczęła tężeć. Następnie ser przełożyć do dużej miski, dodać pasty waniliowej i na wolnych obrotach miksować, do serach dodać śmietankę oraz na końcu żelatynę. Na schłodzony spód przelać masę serową i całość włożyć do lodówki na około 30 minut. Następnie na masę serową, ułożyć borówki i przy pomocy dużej łyżki powoli zalewać owoce tężejącą lecz jeszcze płynną galaretką. Ciasto zostawić na noc w lodówce.



Podobne posty:

sobota, 7 czerwca 2014

Ciasto Gnieciuch z truskawkami

Coś ostatnio nastroju dobrego mi brak, ale gdy tylko pojawiają się truskawki w moim zasięgu "micha" mi się uśmiecha. Tak też było i tym razem! Ogromna ilość truskawek = lepszy humor, bo zaraz/później był koktajl i pyszne ciasto właśnie z truskawkami... Przepis na Gnieciucha pochodzi z zeszytu mojej mamy i jest banalny, bo jak sama nazwa wskazuje wystarczy wszystkie składniki wrzucić do miski na raz i dobrze ze sobą zagnieść. Przygotowanie samego ciasta zajmuje dosłownie kilkanaście minut! Jeśli chodzi o dodatek owoców - szalejemy w tym przypadku, a co! ;-)

Ciasto Gnieciuch z truskawkami

Składniki:


0,5 kostki miękkiego masła (100g)
2,0 szklanki mąki (300g) [dodatkowo 50g do podsypania]
0,5 szklanki cukru
2 jajka
Szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczkę pasty waniliowej/cukru waniliowego
350g truskawek
1 łyżka cukru pudru

Ciasto Gnieciuch z truskawkami
Ciasto Gnieciuch z truskawkami

Sposób przygotowania:


Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier i proszek. Następnie, do miski wkroić miękkie masło, dodać jajka, pastę waniliową, sól i wszystkie składniki dobrze ze sobą połączyć, tak aby otrzymać jednolitą masę. Truskawki, umyć, obrać i pokroić w ćwiartki. Następnie dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Na ciasto poukładać kawałki truskawek – delikatnie dociskając je do środka - im więcej owoców tym lepiej. Ciasto piec w temperaturze 180st C przez około 25 minut. Ciasto gdy już ostygnie posypać cukrem pudrem.

Ciasto Gnieciuch z truskawkami

Ciasto Gnieciuch z truskawkami

Podobne posty: