środa, 11 lutego 2015

Faworki łaciate - faworki kakaowe

Faworki/chrust i pączki od kiedy tylko pamiętam...w moim domu rodzinnym były smażone w tłusty czwartek  - znikały jeszcze tego samego dnia! :) Bo przecież w tym dniu nie ma co liczyć kalorii... należy zapomnieć o diecie i brać się za faworki! Ich przygotowanie nie trwa długo, wystarczy godzina i cała góra chrustu gotowa! W moim przypadku tak było... Jednak od standardowego przepisu odeszłam na jeden 'ciemny' krok - akurat na widoku miałam kakao gorzkie i pomyślałam: czemu nie?! Dodałam odrobinę i tak właśnie uzyskałam łaciate faworki - faworki kakaowe. Polecam!


Składniki na faworki:


350 g mąki
3 żółtka
1 jajko
4 łyżki śmietany 12%
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki rumu/spirytusu
Szczypta soli

Dodatkowo:


1 łyżka ciemnego kakao
1 l oleju słonecznikowego
Cukier puder do posypania


Sposób przygotowania:


Wszystkie składniki na faworki wymieszać w misce i zagnieść z nich jednolite i gładkie ciasto. Następnie przez kilka minut wybić ciasto wałkiem, tak aby się dobrze napowietrzyło. Z całości ciasta oderwać  1/3 część, którą następnie połączyć i wyrobić z ciemnym kakao. Stolnicę oprószyć niewielką ilością mąki i jasną część ciasta rozwałkować wstępnie na dość gruby placek. Z ciemnej części ciasta uformować długi, cienki walec i porozkładać go fantazyjnie na białym placku, po czym przy użyciu wałka rozwałkować całość dość cienko. Następnie placek pociąć na paski o grubości około 3 cm i długości 10-15 cm, w każdym pasku zrobić nacięcie na 5 cm i raz wystarczy przewinąć przez otwór aby uzyskać kształt podłużnego faworka. W garnku rozgrzać dość mocno olej, po czym smażyć faworki z dwóch stron na złoty kolor. Odsączyć na papierze kuchennym od nadmiaru tłuszczy i na koniec posypać cukrem pudrem.


Podobne posty:

poniedziałek, 9 lutego 2015

Ciasto krówka śmietankowa

Ciasto 'krówkę' miałam okazję jeść już kilkakrotnie i muszę przyznać, że jest naprawdę bardzo dobrym ciachem! Przepis dostałam od mojej koleżanki Gosi :) - to ona właśnie przynosiła ten wypiek od czasu do czasu do pracy, gdzie znikał w mgnieniu oka... 'Krówka' mimo dużej ilość kajmaku nie jest jakoś bardzo słodkie, a to wszystko za sprawą delikatnej i lekkiej masy śmietankowej. Ciasto to jest dość szybkie w przygotowaniu, jednak co ważne: wymaga trochę czasu "leżakowania" w lodówce aby po prostu delikatnie zmiękło. Przynajmniej raz polecam wypróbować ten przepis, bo kawałek 'krówki do kawy każdemu na DzieńDobry* się przyda!


Składniki na ciasto:


0,5 kg mąki
0,5 kostki masła (100 g)
100 g cukru pudru
2 jajka
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka pasty waniliowej/ekstraktu waniliowego

Masa śmietanowa:


800 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
200 ml wody gorącej
3 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:


1 puszka masy krówkowej (ja dałam firmy Gostyń 510g - bardzo zalecam użycie tej masy!)
100 g płatków migdałów


Sposób przygotowania:


Placki: Do miski wrzucić wszystkie podane składniki na placki, (masło koniecznie musi być bardzo miękkie) i należy je wyrabiać do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Następnie ciasto podzielić na dwie równe części. Na blacie położyć kawałek papieru do pieczenia o wymiarach blachy i przy pomocy wałka pierwszą cześć ciasta rozwałkować aby pasował do spodu blaszki. Placek piec w temperaturze 200 st C przez 13-15 minut. Z drugą częścią ciasta postąpić tak samo.
Masa śmietankowa: W szklance z gorącą wodą rozpuścić żelatynę i odstawić w chłodne miejsce, do czasu aż zacznie delikatnie tężeć. Do miski wlać śmietankę i miksować przez kilka minut, następnie dodać cukier puder przy tym cały czas miksując. Śmietanka musi być dość sztywna. Do ubitej śmietany dodać lekko tężejącą żelatynę i dobrze wymieszać. Śmietankę odstawić na kilkanaście minut do lodówki.
Składanie ciasta: Na pierwszy placek wyłożyć masę śmietankową, wyrównać ją i nakryć drugim plackiem. W garnku z gorącą wodą zanurzyć na około 5 minut zamkniętą puszkę z kajmakiem, aby po otwarciu lepiej się rozprowadziła. Po tym czasie na wierzch ciasta wyłożyć i równomiernie rozłożyć masę krówkową. Na suchej patelnie delikatnie podprażyć płatki migdałów i posypać wierzch ciasta. Ciasto włożyć do lodówki na cały dzień; najlepsze jest po całej dobie leżakowania w lodówce.


Podobne posty:

sobota, 7 lutego 2015

Sos czosnkowo - ziołowy

Przepis na ten sos czosnkowo-ziołowy dostałam bardzo dawno temu od mojej koleżanki (dzięki Natko :*) właściwie, to ona mnie go nauczyła robić. Sos ten, jest lekki, dość delikatny i smakowo najlepszy! Jego przygotowanie trwa parę minut, jednak swój czas w lodówce musi odstać ~ 0,5 h.
Praktycznie zawsze go robię, gdy przyrządzam swoją pizzę. A, że pizza 'gości' u nas średnio 3 razy w miesiącu, zatem poniższy sos również często jest u nas konsumowany.


Składniki:


Jogurtu naturalny (typu greckiego) – 400 g
1 łyżka majonezu
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
duża szczypta soli
pół łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:


Do miski przelać jogurt, dodać majonez, sól, cukier. Następnie ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i także dodać do jogurtu. Na koniec w dłoniach rozetrzeć zioła prowansalskie (pod wpływem ciepła wydobywa się ich aromat) i wsypać do miski z pozostałymi składnikami. Całość dokładnie wymieszać i tak gotowy sos włożyć do lodówki na pół godziny aby się „przegryzł”.

poniedziałek, 2 lutego 2015

Ciasto z kremem chałwowym i pianką śmietanową.

W szafce już jakiś czas leżała spora kostka chałwy i tak myślałam jakby ją tu spożytkować?! Krem z chałwą - taki mi pomysł się zrodził i tak w myśli budowałam obraz całości... Połączyłam go z lekką pianką śmietanową - delikatnie słodką, a całość widziała mi się na puszystym biszkopcie. Tak! Taka była moja wizja tego ciasta... Następnego dnia zabrałam się za realizację planu. Udało się! Ciasto wyszło dokładnie takie jak sobie zaplanowałam :) Ciasto, mimo obecności chałwy nie jest bardzo słodkie ani ciężkie; jego słodycz jest idealnie zbalansowana lekką śmietanową pianką. Polecam!


Składniki na biszkopt:


5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki (5 czubatych łyżek)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 budyń śmietankowy/waniliowy

Składniki na krem chałwowy:


1 kostka miękkiego masła (200 g)
200 g chałwy waniliowej
2 łyżki gorzkiego kakao

Składniki na piankę śmietanową:


 1 l śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
250 ml gorącej wody
3 łyżki żelatyny (ok. 50 g)

Dodatkowo:


0,5 tabliczki czekolady białej
0,5 tabliczki czekolady mlecznej/gorzkiej

Opcjonalnie:

ok. 25 ml rumu


Sposób przygotowania:


Biszkopt: ubić białka ze szczyptą soli i wolno dodawać cukier. Do sztywnej piany białkowej dodawać żółtko po żółtku i cały czas miksować. Następnie mąkę, budyń i proszek stopniowo przesiewać do ubitej masy bardzo delikatnie mieszać najlepiej drewnianą łyżką, tak aby zachować puszystość masy. Przygotować blachę(35x25) i biszkopt piec w temperaturze 175 st C przez 25 minut. Po tym czasie lekko uchylić piekarnik i pozwolić powoli ostygnąć ciastu.
Krem chałwowy: Miękkie masło wrzucić do miski miksować aż do uzyskania aksamitnego, gładkiego kremu. Następnie, do kremu wsypać kakao i rozdrobnioną chałwę i ponownie miksować tak aby wszystkie składniki utworzyły jednolity krem. Na kilkanaście minut krem schować do lodówki.
Pianka śmietanowa: W szklance z gorącą wodą rozpuścić żelatynę i odstawić w chłodne miejsce, do czasu aż zacznie delikatnie tężeć. Do miski wlać śmietankę i miksować przez kilka minut, następnie dodać cukier puder przy tym cały czas miksując. Śmietanka musi być dość sztywna. Do ubitej śmietany dodać lekko tężejącą żelatynę i dobrze wymieszać. Śmietankę odstawić na kilkanaście minut do lodówki.
Składanie ciasta: Biszkopt skropić odrobiną rumu tak aby nie był tak bardzo ‘suchy’. Następnie przełożyć cały krem chałwowy i równomiernie rozsmarować go po całym biszkopcie. Na krem, przełożyć gęstą masę śmietanową, wyrównać i na całą noc włożyć ciasto do lodówki. Następnego dnia na tarce zetrzeć czekoladę i posypać wierzch ciasta. (W mojej wersji; roztopiłam dwie tabliczki czekolady i polałam wierzch, jednak nie polecam polewy czekoladowej, ponieważ ciasto się źle kroi i trzeba dużo cierpliwości aby kawałki ładnie wyglądały…)

środa, 28 stycznia 2015

Krokiety z brokułem, szynką i serem

Od dawna zbierałam się do przygotowania właśnie takich o to krokietów! Udało się. Była nieodparta ochota i chęci, więc do pracy się szybko zabrałam....Celem były krokiety z brokułem, szynką i serem. Jest jednak jeden minus: przygotowanie krokietów jest dość pracochłonne i wymaga trochę czasu... Ale za to później przez parę dni możemy się nimi zajadać :) W moim przypadku tak było... Krokiety wychodzą bardzo smaczne! Są świetne na co dzień i na wszelkiego rodzaju święta, uczty i balangi. Można podawać je z sosem czosnkowym, ketchupem czy majonezem. Polecam!


Składniki na naleśniki:


(Ja podwoiłam poniższą ilość składników)
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 jajka
Szczypta soli
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
2 łyżeczki miękkiego masła

Sposób przygotowania:


Do miski wlać mleko, wodę, dodać jajka ,mąkę, sól, cukier, masło i dodatkowo jogurt – czyli jednym zdaniem wszystkie składniki – i przy pomocy miksera wszystkie dobrze ze sobą połączyć. Ciasto nie może być za gęste ani zbyt rzadkie; a jeśli będzie mieć malutkie grudki masła to nic nie szkodzi, gdyż przy smażeniu naleśników nie trzeba będzie już smarować olejem patelni a po grudkach oczywiście nie będzie ani śladu. Na patelnię teflonową wylać cienką warstwę ciasta i smażyć z każdej strony przez nie całą minutę.


Składniki na farsz:


2 brokuły
Kawałek szynki z wędzarni (ok 300g-350g)
0,5 papryki czerwonej
2 średnie cebule
200 g startego sera Mozzarella
1 łyżka masła
Przyprawy: świeżo mielony pieprz , słodka papryka czerwona, sól (opcjonalnie: suszone zioła)

Panierka:


2 duże jajka
150 ml mleka
200g bułki tartej
Przyprawy: szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich
1l. oleju


Sposób przygotowania:


Farsz: Brokuły opłukać, podzielić na mniejsze kawałki, zalać wodą i dość mocno posolić (1 czubata łyżka soli) – zostawić tak całość na 10 minut. Następnie wodę z solą wylać, wlać świeżej wody, dodać szczypty soli i gotować do czasu aż brokuły będę miękkie. Brokuły natychmiast po ugotowaniu, przełożyć do durszlaka i mocno schłodzić zimną wodą. Brokuły następnie podzielić na mniejsze „różyczki”. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni z odrobiną masła i szczyptą soli. Szynkę i paprykę także pokroić w małą kosteczkę i na kilka minut dorzucić na patelnię do cebulki. Wszystkie wspomniane powyżej składniki wrzucić do jednej miski, wsypać sera i doprawić dość mocno do smaku. W głębokim talerzu roztrzepać jajka z mlekiem i przyprawami. Na naleśnik nałożyć farsz i następnie złożyć w tak zwaną „kopertę” – animacja poniżej – zawinięte krokiety obtoczyć z każdej strony w jajku, w bułce tartej i smażyć w gorącym oleju do uzyskania ładnego, złoto-brązowego koloru.


czwartek, 15 stycznia 2015

Babeczki z czekoladą

Po Nowym Roku, były postanowienia - taak... dobrze to napisałam BYŁY! ;-) Miało już nie być słodkości, ciast, ciasteczek itp łakoci... Ale nie! Ja tak nie potrafię; zresztą po co się tak 'karać'(?) Czasem, przecież trzeba się czymś słodkim uraczyć... Zatem, szybko się masę na babeczki utarło i później już tylko moment - cała góra puszystych i słodkich muffinek była gotowa! Te pyszności robi się bardzo szybko i niestety ale też szybko się je zjada - Polecam! :)


Składniki:

0,5 kostki masła (100 g)
400 g mąki pszennej
150 g cukru trzcinowego (zostawić na posypanie wierzchu babeczek)
200 ml mleka
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
sok z połowy cytryny
150 g dropsów czekoladowych
Szczypta soli

Dodatkowo:

1 czubata łyżka gorzkiego kakao


Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić w mikrofalówce i przelać do miski, wsypać cukier, dodać szczypty soli - ubijać do czasu aż masło z cukrem dobrze się połączą. Następnie do masy wbić jajka i miksować do momentu aż masa będzie puszysta. Do miski z masą wlać mleko oraz sok z cytryny i ponownie dobrze wymieszać. Później stopniowo przesiewać mąkę, proszek do pieczenia i sodę – miksować. Pod koniec dodać ekstrakt waniliowy oraz wsypać ok. 100g dropsów czekoladowych. Masę wyłożyć do papilotek tak do 3/4 ich wysokości, a wierzch każdej babeczki posypać kilkoma dropsami i szczyptą cukru. Muffinki włożyć do specjalnej blaszki i piec w piekarniku nagrzanym do 190st C tak około 22-24 minut. Do reszty ciasta wsypać kakao, dobrze wymieszać i ponakładać do kolejnych papilotek – w naszym przypadku to były małe papilotki.
Z podanej ilości wychodzi 12 dużych i 22 sztuk małych babeczek.


muffins

Podobne posty:

środa, 26 listopada 2014

Tort czekoladowy z różami

Sto lat, może i nie... ale jeszcze przez kilka lat 'chcę mieć chęć' do prowadzenia tego bloga! Jeśli mogę?, życzę sobie także > czasu, apetytu* oraz kreatywności takiej, z jaką tu zaczynałam. To już dwa lata od kiedy zamieściłam swój pierwszy wpis...Generalnie, progres jest widoczny, co mnie cieszy niezmiernie; cieszy mnie także każdy miły wpis i konstruktywna krytyka.
Zatem, po prostu dziękuję wszystkim, którzy tu od czasu do czasu zaglądają i korzystają z moich przepisów!
Dlatego, może i nie zupełnie z tej okazji, ale prezentuję dziś bardzooo czekoladowy tort! Tort jest dość ciężki, ale pyszny! Idealny, jeśli spodziewamy się bardzo dużej ilości gości - bo, aby zaspokoić zaproszonych wystarczy niewielki kawałek... - Polecam!
Inspiracją do zrobienia właśnie takiej pyszności, był weselny tort moich znajomych, jaki miałam okazję skosztować już jakiś czas temu....To była niewątpliwa uczta dla moich kubków smakowych, przez moment wyłączyłam się; byłam tylko ja i ten kawałek na talerzu...;-)


Składniki na biszkopt jasny:


6 jajek
6 łyżek mąki
1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na biszkopt kakaowy:


3 jajka
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
2 płaskie łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na jasny krem:


1,5 kostki masła (82% tłuszczu)
4 łyżki cukru pudru
2 tabliczki czekolady białej (musi zawierać tłuszcz kakaowy, nie roślinny!)

Składniki na ciemny krem:


1,5 kostki masła (82% tłuszczu)
4 łyżki cukru pudru
2 tabliczki czekolady gorzkiej (musi zawierać tłuszcz kakaowy, nie roślinny!)

Dodatkowo:


Mały słoik dżemu (ja dałam z owoców leśnych)
50-70 g migdałów w płatkach
Ozdobne perełki



Sposób przygotowania:


Najlepiej, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
Rozpoczynamy od jasnego biszkoptu: Białka ubić ze szczyptą soli na dość sztywną pianę i powoli do piany dodawać cukier oraz żółtko po żółtku, przy tym cały czas miksować na wolnych obrotach. Następnie mąkę, budyń w proszku i proszek stopniowo przesiewać do ubitej masy i bardzo delikatnie mieszać, tak aby zachować puszystość, najlepiej drewnianą łyżką. Spód tortownicy (średnica 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę na biszkopt i piec w temperaturze 175 st C przez około 25 minut, aż będzie delikatnie złoty. Po tym czasie lekko uchylić piekarnik i pozwolić trochę ostygnąć. Biszkopt później wyłożyć na kratkę drugim spodem, tak aby całkowicie wystygł oraz zachował płaską powierzchnię. Z podanych składników - analogicznie przygotować biszkopt kakaowy.
Krem ciemny: na kąpieli wodnej roztopić dwie tabliczki czekolady gorzkiej. Następnie dość miękkie masło wrzucić do miski, dodać cukier puder i miksować aż do uzyskania aksamitnego, gładkiego kremu. Do kremu przelać roztopioną czekoladę całość dokładnie połączyć i na około 30 minut włożyć do lodówki. Analogicznie przygotować krem jasny.
Składanie tortu: Biszkopt jasny przy pomocy ostrego, długiego noża przekroić wzdłuż na pół. Pierwszą część biszkoptu posmarować cienką warstwą dżemu, następnie nałożyć połowę kremu ciemnego i równo rozsmarować po całej powierzchni. Na krem położyć ciemny biszkopt (opcjonalnie: można delikatnie go skropić alkoholem) i ponownie położyć cienką warstwę dżemu i drugą część kremu ciemnego – przykryć jasnym biszkoptem. Następnie, jasnym kremem pokryć cienko boki oraz górną powierzchnię tortu. Pozostałą część kremu przełożyć do szprycy i dekorować górną powierzchnię tortu – ja zdecydowałam się na róże – boki tortu obsypać płatkami migdałów. Tort włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.



Podobne posty:

poniedziałek, 17 listopada 2014

Puszysty sernik z żurawiną

Czy można mieć namiastkę nieba w ustach? Ojj można! Sernik, który dziś proponuję jest właśnie jak chmurka - puszysty i lekki! Każdy kęs tego sernika jest tak aksamitny, że kończąc jeden jego kawałek szybko sięgamy po kolejny! Mam na to dowód: mój mąż który nie przepada ze ciastami czy słodkościami...zjadł aż dwa kawałki i bardzo je chwalił... Przepis na taki sernik jest dość prosty, spód to po prostu herbatniki, a masa już w ferworze pracy robi się w mig! Ja do sernika dałam suszonej żurawiny, ale jeśli ktoś lubi śmiało może dać rodzynki. Więcej pisać nie ma co - trzeba wypróbować. POLECAM!


Składniki:


1 kg sera białego z wiaderka
1 kostka miękkiego masła (200 g)
150 g cukru pudru
1 budyń waniliowy
10 jaj
1 budyń waniliowy
1 łyżeczka cukru waniliowego
sok z cytryny
70 g suszonej żurawiny
ok. 180 g herbatników Petit Beurre (duża paczka)

Polewa czekoladowa:


1 tabliczka czekolady mlecznej
1 tabliczka czekolady gorzkiej


Sposób przygotowania:


Do miski wrzucić kostkę miękkiego masła, dodać cukier puder i miksować do momentu aż masa będzie puszysta. Następnie oddzielić żółtka od białek i do masy wrzucać żółtko po żółtku przy tym cały czas miksować. Do masy wsypać budyń, wlać sok z cytryny i stopniowo dodawać ser przy tym wciąż miksować do momentu aż całość uzyska jednolitą i gładką konsystencję. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, można także dodać do białek 5 płaskich łyżek cukru aby bardziej usztywnić pianę. Do masy serowej partiami dodać pianę i delikatnie szpachelką wymieszać. Na koniec do masy wrzucić wcześniej namoczoną w letniej wodzie - odsączoną żurawinę. Następnie, wyłożyć papierem do pieczenia dużą blachę(40x25) i poukładać herbatniki jeden obok drugiego. Na ciastka wylać całą masę serową i piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 170 st C przez około 45 minut. Po tym czasie lekko uchylić piekarnik i pozwolić aby sernik sobie ostygł.
Polewa: Na kąpieli wodnej rozpuścić dwie tabliczki czekolady, po czym uzyskaną polewą polać fantazyjnie wierzch sernika. Sernik włożyć do lodówki najlepiej na całą noc, jest idealny następnego dnia.


Podobne posty:

środa, 12 listopada 2014

Kakaowe ciasto z gruszkami pod kruszonką

Taki puszysty murzynek już od dłuższego czasu chodził mi po głowie! :)
Aaa.., że Anka od czasu do czasu, coś dobrego lubi do pracy przynieść - postanowiła upiec pyszne kakaowe ciacho z gruszkami i z dużą ilością kruszonki. Ciasto musiało smakować bardzo, bo szybko z talerza zniknęło...;-)
Hmm..:) gruszki w sklepach jeszcze są, więc polecam wypróbować poniższy przepis!


Składniki:


1 kostka masła (200 g)
1.5 szklanki cukru
0.5 szklanki mleka
5 łyżek kakao ciemnego
2 szklanki mąki
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka pasty waniliowej
Szczypta soli
5 twardych gruszek

Składniki na kruszonkę:


0,5 kostki masła (100g)
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki ciemnego kakao


Sposób przygotowania:


Rozpocząć od kruszonki: do miski wsypać cukier, mąkę, kakao i dodać masło wszystkie składniki dokładnie ze sobą ręcznie ucierać aż kruszonka zacznie przypominać duże okruchy chleba – na czas przygotowywania ciasta kruszonkę włożyć do lodówki. Gruszki obrać, pokroić w średnie kostki i posypać szczyptą cynamonu. Ciasto: W garnku roztopić masło, dodać cukier, kakao i mleko - wszystko mieszać do momentu aż cukier się roztopi i odstawić do ostygnięcia. Oddzielić żółtka od białek, a następnie białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Do przestudzonej masy kakaowej dodać żółtka, pastę waniliową oraz stopniowo przesiewać mąkę i proszek przy tym cały czas miksując. Później do jednolicie połączonych składników dodać ubitą pianę z białek i delikatnie całość wymieszać. Następnie ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy(40x25). Kawałki gruszek rozłożyć na całej powierzchni ciasta i równomiernie posypać je kakaową kruszonką. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 160st C przez około 40-45 minut. Ostudzone ciacho posypać cukrem pudrem.



Podobne posty:

wtorek, 28 października 2014

Ciasto z malinami i jeżynami

Dziś kolejna propozycja na ciasto z cyklu: "Ciasto szybkie i proste". Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy i co ważne jest tak dobre, że średnio dwa razy w miesiącu jest pieczone w moim rodzinnym domu. Bardzo szybko się je przyrządza, a składniki są zapewne w waszej kuchni zatem nic tylko zabierać się do roboty! Ciasto smakuje i wygląda niesamowicie, ale ma niestety jedną wadę znika w jeden dzień.... Polecam!


Składniki:


3 szklanki  mąki typu 450
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki oleju
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka pasty waniliowej
300 g owoców (świeżych mali i jeżyn)




Sposób przygotowania:


Do miski wbić całe jajka i ubijać je z cukrem na puszystą masę. Następnie do masy stopniowo przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia przy tym cały czas ubijać na wolnych obrotach. Do ciasta wlać mleko, olej; dodać sok z cytryny, pastę waniliową lub cukier waniliowy - jeszcze raz wszystko dobrze ze sobą połączyć. Później dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przelać całe ciasto, wyrównać i na wierzch poukładać owoce. Ciasto piec przez około 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180st C. Gdy już ciasto wystygnie można posypać je cukrem pudrem.



Podobne posty: