sobota, 12 września 2015

Ciasteczka owsiane z bakaliami i marchewką - zdrowa słodycz

Ostatnio w mediach było głośno na temat dość nie zdrowej żywności sprzedawanej w sklepikach szkolnych. To mnie zainspirowało* więc pamięcią wróciłam do moich czasów szkolnych i przypomniałam sobie jak to było kiedyś... Jako mała dziewczynka uwielbiałam wszelkiego rodzaju słodycze (i tak mi w sumie zostało dziś ;-)) i często na przerwach między lekcjami fajnie było coś zjeść, oczywiście często słodkiego! Wszystko jednak było z umiarem, bo dawniej dzieciaki nie dostawały tyle kieszonkowego co obecnie, co przekładało się na ograniczone"zakupy w szkołach". W dzisiejszych czasach jest odwrotnie; dzieciaki kupują to na co mają ochotę i w dużych ilościach, więc może dobrze się stało, że ktoś tą sprawą się zainteresował?
Dzisiaj zatem proponuję przygotować zdrowe ciasteczka na bazie płatków owsianych, dużą ilością bakalii, odrobiną czekolady i marchwi. Ciasteczka robi się szybko, przepis nie jest skomplikowany, a jeśli przy tym pojawi się uśmiech dziecka czy trochę starszego łasucha to już na prawdę nie ma na co czekać! Polecam bardzo...! bo są idealne do szkoły czy do kawki w pracy!


Składniki:


120 g płatków owsianych (12 łyżek)
1 jajko
0,5 kostki masła (100 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru trzcinowego
Szczypta cynamonu

Bakalie:

50-70 g Marwitek
2 figi suszone
Kilka suszonych morel
2 łyżki suszonej żurawiny
1 łyżka migdałów w płatkach
1 garść orzechów włoskich
2 łyżki płatków owsianych
70 g dropsów czekoladowych (gorzka czekolada)


Sposób przygotowania:


Do dość wysokiego naczynia wsypać płatki owsiane i przy użyciu blendera ręcznego rozdrobnić płatki na grubszy proszek.  W misce utrzeć na jednolitą masę: miękkie masło z cukrem trzcinowym. Następnie do miski wbić jajko, proszek do pieczenia, cynamon i dodać mąkę z płatków owsianych dokładnie wszystko ze sobą połączyć. Marchewki zetrzeć na małych oczkach tarki - dodać do masy. Drobno pokrojone bakalie, czekoladę wrzucić do miski i dobrze wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przy pomocy łyżki nakładać ciastka, formować kulki o średnicy ok. 3 cm.  Ciasteczka piec około 13 minut. Po tym czasie, ciasteczka wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę, aby wystygły. Po kilkunastu minutach ciasteczka będą kruche i gotowe do schrupania.



Twój zdrowy lunchbox z Marwit

środa, 9 września 2015

Panna Cotta marchewkowa! - zdrowa słodycz

Panna Cotta to jeden z moich ulubionych deserów! Jest niesamowicie prosty jednak swoje w lodówce musi spędzić zanim się za niego zabierzemy... Tym razem pomyślałam aby zrobić ją na zdrowszy sposób ;-) - dodałam świeżego soku z marchewki co naturalnie posłodziło całość, a na wierzch zrobiłam szybki mus z owoców. To wszystko stworzyło kompletny, dość nietypowy i bardzo dobry deser...! Muszę jeszcze na koniec dodać, że mój mąż, który generalnie za Panną Cottą nie przepada; zjadł aż dwie porcje i bardzo mu smakowało! Polecam taką zdrowszą wersję wypróbować, bo nie tylko ciekawie wygląda ale i świetnie smakuje...


Składniki:


400 ml śmietanki 30%
250 ml świeżego soku marchewkowego Marwit
1 laska wanilii
1 laska cynamonu
Starta skórka z jednej sparzonej cytryny
Szczypta szafranu
2 łyżki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
2 płaskie łyżeczki żelatyny

Mus:
2 nektaryny
50 g Marwitek
1 łyżeczka cukru trzcinowego (opcjonalnie)


Sposób przygotowania:

Do garnka wlać śmietankę, sok marchewkowy, ziarenka wybrane z laski wanilii (laskę także wrzucić), laskę cynamonu,  startą skórkę z cytryny oraz szczyptę szafranu – całość zagotować. [Do całości można dodać trochę cukru, aby deser był słodszy]. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody i dolać do pozostałych składników. Całość dokładnie ze sobą połączyć i odstawić do wystygnięcia. Następnie mieszankę przelać przez sitko, a później docelowo do miseczek lub kubeczków plastikowych. Deser włożyć do lodówki na całą noc. Następnego dnia, kawałki nektarynek i marchewki zmiksować przy pomocy blendera ręcznego na delikatny mus, który następnie wyłożyć na wierzch Panny Cotty.


Twój zdrowy lunchbox z Marwit

poniedziałek, 7 września 2015

Placki owsiane z bananami

Śniadania w domu rodzinnym  tak właśnie wyglądają :) Placki na bazie płatków owsianych i banana to specjalność mojej najmłodszej siostry. Przepis podała mi właśnie Ola i co ważne; jest on niesamowicie prosty... Potrzebne nam będą tylko trzy główne składniki! Placki wychodzą bardzo puszyste i co najważniejsze, są sycące i smaczne. Do placków można dorzucić trochę suszonych owoców lub orzechów. Polecam na szybkie śniadania i te dłuższe także ;-)


Składniki:


8 płaskich łyżek płatków owsianych (ok. 80 g)
2 jajka
2 banany

Z podanych składników wychodzi 6 placuszków


Sposób przygotowania:


Do miski wrzucić płatki, wbić jajka oraz banany w kawałkach. Następnie przy pomocy blendera ręcznego wszystkie składniki ze sobą dobrze zmiksować aby konsystencja była jednorodna i gęsta.
Na patelnię wlać odrobinę oliwy i przy użyciu pędzla dokładnie ją po całości rozsmarować. Na rozgrzaną patelnię nakładać niewielkie porcję i na średnim ogniu placki smażyć na złoty kolor (ok. 3-4 min.) Placuszki podawać z owocami, jogurtem lub dżemem.

sobota, 5 września 2015

Sałatka owocowa z ananasem i arbuzem

Pogoda za oknem wyraźnie pokazuje, że lato już powoli się z nami żegna... Ja jeszcze przez moment pozostanę w letnim nastroju, bo moje myśli jeszcze są na plaży ;-) I tak teraz nasunęło mi się powiedzenie, które mawia mój kolega, Pan K.: "Pewnieee, PLAŻA, pewnie". Propozycja moja jest taka: przedłużmy sobie lato przyrządzając taką oto lekką i zdrową sałatkę owocową. Jest ona idealna na upalne dni, ale w te ciut chłodniejsze też zniknie, więc bez obaw! Polecam na drugie śniadania lub na deser!


Składniki:


0,5 ananasa
1-2 kawałki z arbuza (półksiężyce)
1 duży banan
1 dojrzała pomarańcza
Dodatkowo: łyżka płatków kokosa, suszona śliwka lub żurawina


Sposób przygotowania:


Dojrzały, słodki ananas przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ z połowy i pokroić go na mniejsze kawałki. Wydrążoną część zostawić –posłuży jako misa do podania sałatki.  Kawałki arbuza pokroić na kawałki i oczyścić je z pestek. Banan pokroić na plasterki. Pomarańczę filetować w sposób następujący: oba końce pomarańczy ściąć na płasko, a następnie nożem ścinać skórę z białym warstwą odpowiednio po kształcie pomarańczy, tak aby był widoczny tylko miąższ właściwy. Później można pokroić pomarańczę w półplasterki lub wyciąć fileciki. Wszystkie pokrojone składniki ze sobą wymieszać, dodać trochę suszonych owoców i podawać dobrze schłodzoną.

sobota, 22 sierpnia 2015

Potrawka z kurczaka, chorizo i cukinii.

Dzień wczorajszy skropiony ciepłym, letnim deszczem zaowocował w kuchni. Chwilę wytchnienia złapaliśmy od praktycznie ciągłego zwiedzania które sobie fundujemy na zmianę z kąpielami słonecznymi! Czy już wspominałam, że uwielbiam czas wakacji? :) hmmm
Zatem wracając do kuchni... Wyczarowaliśmy szybciutko z tego co było w lodówce, potrawkę bardzo smaczną i sycącą. Danie wyszło pyszne, zjedzone na świeżym powietrzu i z dodatkiem takich widoków smakowało jeszcze lepiej...! Polecamy.


Składniki:


1 duży podwójny filet z kurczaka
120g kiełbasy chorizo
1 średnia cukinia
2 cebule
3-4 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów w całości
350 g passaty/sosu pomidorowego

Przyprawy: curry, pieprz świeżo mielony, bazylia, zioła prowansalskie, szczypta soli i cukry trzcinowego.


Sposób przygotowania:


Filet opłukać, oczyścić i pokroić w małe kawałki. Kawałki mięsa obtoczyć w curry z odrobiną oliwy i odstawić na kilkanaście minut do lodówki. Następnie chorizo i cukinię pokroić w kostkę, cebule poszatkować, ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. W woku lub w dużej patelni podgrzać ok. 2-3 łyżki oliwy i na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę i pokrojony filet - podsmażać przez około 5-7 minut od czasu do czasu przemieszać. Po tym czasie dodać czosnek, chorizo i cukinię - całość wymieszać. Do składników dodać około 5 łyżek wody mineralnej, dobrze doprawić i dusić przez około 10 minut mieszając co jakiś czas. Następnie dodać pomidory z puszki i passatę; doprawić jeśli będzie konieczność jeszcze raz - gotować jeszcze przez około 10 minut. Podawać najlepiej z makaronem ugotowanym al dente.



Podobne posty:

czwartek, 20 sierpnia 2015

Filet z kurczaka duszony w warzywach

Uwielbiam spędzać wolny czas u mojej siostry, u niej czas inaczej płynie, zupełnie inaczej się żyje! Tutaj życie tętni całą dobę - a ja lubię ten stan... Masa ludzi na każdym rogu, pełna gama kolorów gdzie tylko nie spojrzę i do tego wszystkiego zapach tego miasta! Wyraźne aromaty, które z co drugiego okna podsycają mój apetyt przyczyniając się do jeszcze większego uwielbienia Barcelony. Zatem, dziś z Anetką proponujemy zrobić lekki i dość szybki obiad - filet z kurczaka duszony w warzywach - bo po co przy takiej pogodzie spędzać czas w kuchni skoro można być na plaży ;). Danie to propozycja na zdrowy i pyszny obiad, który we dwójkę przyrządza się błyskawicznie...


Składniki:


1 podwójna pierś z kurczaka
1 brokuł
1 duża cebula
1 mała cukinia
1 papryka czerwona
2 ząbki czosnku
1 marchewka
3-4 łyżki oliwy

Przyprawy: curry, świeżo mielony pieprz kolorowy, łyżeczka ziół prowansalskich, szczypta soli, papryki słodkiej


Sposób przygotowania:


Filet z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Do miski wlać 2 łyżki oliwy, dodać pół łyżeczki curry, odrobinę pieprzu oraz papryki, wrzucić kawałki kurczaka, wszystko dobrze wymieszać i wsadzić do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników. Brokuł namoczyć na kilka minut w osolonej wodzie, a później podzielić na mniejsze części i ugotować al dente. Cukinię dobrze umyć, i pokroić na paski lub kostki. Cebulę, paprykę oraz marchewkę pokroić w paski. Ząbki czosnku pokroić bardzo drobno. Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić cebulę, kawałki kurczaka i czosnek chwilę całość podsmażyć, następnie dodać 3 łyżki wody i dusić jeszcze wszystko przez kilka minut. No naczynia żaroodpornego przełożyć wszystkie warzywa oraz wrzucić kawałki podsmażonego kurczaka. Całość skropić oliwą, doprawić i wymieszać - piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 st C przez około 20-25 minut. Podawać z ugotowanym ryżem lub kaszą.


wtorek, 18 sierpnia 2015

Pudding z nasion chia

O-ho! A co my tutaj mamy?! Szklankę, a w niej bomba witaminowa - pełna minerałów i przeciwutleniaczy. Pudding z  nasion chia, które są źródłem wapnia, żelaza, magnezu oraz kwasów tłuszczowych o!mega 3 - to idealny deser dla osób lubiących zdrowo się odżywiać, a także dla sportowców, osób z niedoborem wapnia czy diabetyków. Propozycja zatem na dziś: Pudding na zdrowie! Nasiona chia to wręcz ziarenka złota - bardzo cenne dla naszego organizmu...



Składniki:

(na jedną szklankę)

4 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej (nasion Chia)
200 ml mleka ryżowego
Szczypta cynamonu
80g malin
0,5 łyżeczki cukru pudru



Sposób przygotowania:

Do szklanki wsypać nasiona chia, dodać szczyptę cynamonu i wlać mleko – całość energicznie mieszać przez około 3 minuty i odstawić do lodówki na kilka godzin (lub na całą noc). Maliny opłukać  i przy pomocy blendera ręcznego zmiksować z odrobiną cukru pudru. Gotowy pudding podawać z musem malinowym.

czwartek, 16 lipca 2015

Truskawki pod kruszonką. Crumble z truskawkami

Mamy już końcówkę sezonu na pyszne i słodkie truskawki... Ja w tym roku muszę się przyznać, że truskawki to u nas schodziły w domu hurtowo, ot tak po prostu same truskawki. A co za tym idzie... nie było ciast gdzie swoje miejsce miały by właśnie te owoce. Raz tak dla odmiany poddałam je obróbce - truskawki zapiekane pod kruszonką - to świetna sprawa. Przygotowanie bardzo szybkie a efekt pycha! Lekko kwaskowate ale w połączeniu z lodami czy bitą śmietaną, rewelacja. Polecam!


Składniki na kruszonkę:


0,5 kostki masła (100 g)
8 łyżek mąki pszennej
8 łyżek płatków owsianych
3 łyżki płatków z migdałów
1-2 łyżki kokosu
5 łyżek cukru
1-2 szczypty cynamonu
Szczypta soli

Dodatkowo:


0,5 kg truskawek
1 garść czereśnie (opcjonalnie)



Sposób przygotowania:


Truskawki dobrze umyć i obrać z szypułek – pokroić na połówki, czereśnie opłukać i wydrylować. Następnie do miski wrzucić masło i całą resztę pozostałych sypkich składników. Następnie przy pomocy noża/ widelca rozdrobnić masło przy tym wstępnie już łącząc ze sobą składniki. Później dość szybko i krótkotrwale dłonią ugniatać składniki taka aby były cały czas sypkie ale dobrze ze sobą połączone. Do blaszki lub naczynia żaroodpornego wsypać truskawki (i czereśnie), a następnie przykryć je kruszonką. Całość piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180st. C przez około 35 minut aż do uzyskania delikatnie złotego koloru kruszonki.


poniedziałek, 13 lipca 2015

Salsa/sos z papryki i pomidorów

Niedawno posiłek, który otrzymałam u siebie w pracy na budowie natchnął mnie do zrobienia tego sosu... Siedziałam i smakując - rozpoznawałam składnik po składniku z którego może się składać ów sos. Udało się. Sos jaki wyszedł spod moich rąk był identyczny jak nie lepszy od mojej inspiracji! Salsa na początku ma delikatnie słodkawy smak, jednak później wychodzi z niej mały diabeł. Jest idealnych dodatkiem do mięs, wędlin czy też do przekąsek. Z podanych składników wychodzi dość sporo tego sosu i wystarczy na długo (u mnie jednak połowa poszła pierwszego dnia;-)).  Śmiało może stać w lodówce do dwóch tygodni.
Jeśli lubicie takie ostrzejsze smaczki, to gorrrąco polecam!


Składniki:


2 puszki z pomidorami
1,5-2 papryki czerwonej
1 czerwona papryczka chilli
0,5 zielonej papryczki chilli
1 duża cebula
3 ząbki czosnku

Przyprawy:


0,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki sosu piri-piri (opcjonalnie papryki ostrej)
Świeżo mielony pieprz czarny
Szczypta soli
1 płaska łyżka cukru trzcinowego (opcjonalnie miodu)
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:


Cebulę, papryczki chilli oraz czosnek pokroić na drobno i wszystko wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą – podsmażyć do czasu aż cebulka się zeszkli. Następnie do garnka przerzucić podsmażone składniki i pomidory z puszki. Całość dobrze przyprawić i gotować przez około 20 minut, na niewielkim ogniu. W tym czasie, paprykę czerwoną pokroić na bardzo drobno i podsmażyć na patelni  z odrobiną oliwy. Zawartość garnka zmiksować przy pomocy blendera ręcznego, a następnie do sosu dodać podsmażoną paprykę. Sos gotować jeszcze przez około 30 minut. Gotowy sos podawać można na ciepło jak i na zimno.

środa, 8 lipca 2015

Marynata z masła orzechowego na grilla

Dzisiaj kolejna propozycja na dość ciekawą marynatę do mięs na grilla:) Marynata o słodko-słono-ostrym smaku świetnie pasuje do schab,u a jeszcze lepiej ją sparować z filetem z indyka lub kurczaka. Zatem, jeśli macie w szafce słoik z masłem z orzechów to do dzieła - budować smak! ;-)


Składniki:


600 g schabu w plastrach
4 łyżki masła orzechowego (ja miałam z kawałkami orzechów)
1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie miód)
1-2 łyżki oliwy z oliwek
Szczypta papryki chilli w płatkach
Szczypta papryki ostrej
0,5 łyżeczki papryki słodkiej (dla koloru)
Pieprz czarny świeżo mielony
Szczypta soli


Sposób przygotowania:


Plastry schabu opłukać i osuszyć. Do miski wlać oliwę, syrop, dodać masło orzechowe i przyprawy - dobrze wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie do miski wrzucić kawałki mięsa i każdy dokładnie obtoczyć w marynacie. Tak zamarynowane mięso zostawić w lodówce na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Można śmiało tę marynatę zastosować także w przypadku marynowania drobiu.